Sudan: Protestocular IMF destekli reformlar nedeniyle hükümeti istifaya çağırdı

Dün yüzlerce gösterici, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından desteklenen ve çok sert buldukları ekonomik reformlar sebebiyle hükümeti istifa etmeye çağırarak sokaklara döküldü.

AFP’in haberine göre, Hartum’da, Cumhuriyet Sarayı yakınlarında toplanan protestocular tarafından, “Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun politikalarına hayır!” ve “Halk rejimin düşmesini istiyor!” gibi sloganlar atıldı.

Protestolar, IMF’nin 2.5 milyar dolarlık bir kredi ve ülkenin dış borçlarını hafifletme anlaşmasını onaylamasının ertesi günü patlak verdi.

Halkın hoşnutsuzluğu, hükümetin benzin ve motorine yönelik destekleri kaldırma konusundaki son kararları nedeniyle arttı. Bu kararlar fiyatların iki katından fazla artmasına sebep oldu.

Hartum’da “Sudan halkının yoksullaşmasına hayır!” yazılı pankartlar taşıyan çok sayıda protestocu, polis tarafından göz yaşartıcı gaz kullanılarak dağıtıldı.

Güvenlik güçleri, Nil’in batı kıyısında yer alan Omdurman şehrinde de, protestocuların Hartum’un merkezindeki gösterilere katılmak için bir köprüyü geçmeye çalışması sırasında göz yaşartıcı gaz kullandı.

Sudan’ın doğusundaki Kassala’da, protestocular, Nisan 2019’da eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’i deviren protestolar sırasında öldürülenler için adalet istedi. “Kan yerine kan, tazminat kabul etmeyeceğiz!” sloganları atıldı.

Sudan, Ağustos 2019’dan bu yana sivil ve askerlerden oluşan bir geçiş hükümeti tarafından yönetiliyor. Hükümet, el-Beşir dönemindeki kötü yönetim, iç çekişmeler ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle zarar gören ekonomide reformlar yapmaya çabalıyor.

Başbakan Abdullah Hamduk, Çarşamba günü, IMF kararının ardından devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Sudan halkına sabırlarından dolayı övgüde bulunarak “Doğru yoldayız” dedi.

Sudanlı yetkililer, protestolar öncesinde, Beşir rejimiyle bağlantılı olduklarından şüphelenilen 79 kişiyi, şiddet olayları planladıkları gerekçesiyle tutukladıklarını duyurdu.

Dün (30 Haziran), Beşir’in, İslamcıların yardımıyla, seçilmiş otoriteye yaptığı darbenin 30. yıldönümüydü.

Şarkul Avsat