UNICEF 1,7 milyon Suriyeli çocuğun sağlığından endişeli

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Perşembe günü yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin, Türkiye ile İdlib Valiliği arasındaki Bab el-Hava-Cilvegözü sınır kapısı üzerinden Suriye’ye insani yardım geçişine izin vermemesi durumunda 1,7 milyon Suriyeli çocuğun bundan yıkıcı bir şekilde etkileneceği konusunda uyarıda bulundu.

Sınır ötesi görev 2014’ten beri yürürlükte. Ancak sınırlardan geçiş geçen yıl Türkiye Suriya arasındaki Bab el-Hava kuzeybatı geçişi istisna tutularak önemli ölçüde azaltılmıştı. Bu istisna ise 10 Temmuz’da sona eriyor.

UNICEF yaptığı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’ni sınır ötesi yardım geçişini 12 aylık bir süre için daha uzatmaya çağırıyoruz” dedi.

Ayrıca Suriye’de milyonlarca çocuğun hayatının bu karara bağlı olduğunu belirterek sınırların ve muharebe hatlarının ötesindeki tüm yardım yolları ve geçişlerinin, artan ihtiyaçların karşılanması ve insani yardım kuruluşlarının ülkenin neresinde olurlarsa olsunlar muhtaç çocuklara yardım sağlayabilmeleri için gerekli olduğunu belirtti.

AFP’nin yaptığı haberde örgütün Suriye’nin çocuklar için güvenli bir yer olmadığı belirtilerek sürenin uzatılmaması durumunda, bölgedeki 1,7 milyondan fazla savunmasız çocuğun zaten korkunç durumunun daha da kötüleşeceği konusunda uyardı.

BM Güvenlik Konseyi, Şam’dan geçenler haricinde Suriye’ye giden tüm yardım geçişlerinin kapatılması ve Rusya’nın veto ihtimali gölgesinde sınır ötesi yardım geçişleri ile ilgili süreyi uzatmak için bir karar taslağını oylamaya hazırlanıyor.

UNICEF, “Sınır ötesi yardım olmazsa muhtaç çocuklara hayati yardımlar ulaşamayacak, bu da korumaları, su ve hijyen hizmetlerine, tıbbi desteğe ve eğitime erişimleri üzerinde ciddi bir etki yaratacak” dedi.

UNICEF’e göre bölgeye yardım ulaşmasına olanak sağlayan kilit sınır kapısının kapatılmasından bu yana ihtiyaçlar yaklaşık üçte bir oranında arttı. Milyonlarca çocuğun hayatını riske atan ayrım gözetmeyen saldırılar devam ederken, Suriye’deki hemen hemen her çocuk artık yardıma muhtaç duruma geldi. Şimdiye kadar ülke çapında en az 12 bin belki de daha fazlası çocuk öldü veya yaralandı” dedi.

2014’te BM Güvenlik Konseyi, yardımın Suriye’ye dört sınır noktasından geçmesine izin vermişti. Ancak geçen yılın başlarında Rusya ve Çin’in baskısıyla Türkiye ile İdlib şehri arasındaki Bab el-Hava geçişiyle sınırlandırıldı. Her ay yaklaşık on bin kamyon bu sınır kapısından geçiyor.

2011’de Suriye’de savaşın başlamasından bu yana insani durumun kötüleşmesini Batı yaptırımlarına bağlayan Moskova, Güvenlik Konseyi’nde Suriye dosyasıyla ilgili konularda 16 kez veto kullanırken, Çin 10 kez veto kullandı.

Şarkul Avsat