Batı Şeria’da Abbas yanlısı ve karşıtı gösteriler

Batı Şeria dün (Cumartesi), muhalif aktivist Nizar Benat’ın Batı Şeria’nın güneyindeki Hebron’da Filistin güvenlik güçleri birimi tarafından tutuklanması sırasında hayatını kaybetmesinin ardından, geçen hafta Perşembe gününden bu yana devam eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı yanlısı ve karşıtı olan gösterilere tanık oldu.

Ramallah’ın merkezinde Benat’ın ölümünü kınamak için yürüyüş düzenlendi. Göstericiler “Askeri yönetim”, “İstifa et Abbas” ve “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” sloganları attı. Aynı zamanda, Hebron düzenlenen başka bir yürüyüşte ise, Abbas’ın fotoğrafları ve Fetih hareketinin bayrakları taşınıyordu ve ‘Abbas’, ‘Fetih’ ve ‘Meşruiyet’ sloganları atılıyordu.

Gösteriler, Filistin Adalet Bakanı Muhammed Şelalde’nin Benat’ın ölümü ile ilgilenen soruşturma komisyonunun, kanun ve yönetmelikler uyarınca gerekli yasal işlemlerin yapılması üzerine, hazırlanan raporun adli makamlara havale edilmesini tavsiye ettiğine yönelik açıklamasından iki gün sonra geldi.

Şelalde “Sunulan rapor ve tanıklıkların incelenmesinin ardından komisyon, hazırladığı rapor ve eklerin Filistin yasa ve yönetmeliklerine uyarınca gerekli yasal gerekliliğin yerine getirilmesi için adli makamlara havale edilmesini tavsiye etti” açıklamasında bulundu.

Filistin Genel Siyasi Komiseri Tümgeneral Talal Dwaikat, askeri baş yargıca, aktivist Nizar Benat’ın ölümü ile ilgili soruşturma komisyonu ve sivil savcının raporlarını teslim aldığını doğruladı. Dwaikat askeri savcılığın olayı tüm yönleriyle incelemeye başladığını belirtti. Diğer yandan Benat’ın ailesi raporu reddederek, uluslararası bir soruşturma istiyor.

Söz konusu gösteriler, yönetimin kuruluşundan bu yana Batı Şeria’daki siyasi sisteme yönelik bölünmenin derinliğini ortaya çıkarıyor. Aktivistler sosyal medya karşılıklı olarak birçok suçlama ve hakarette bulunarak toplum barışını tehdit eden fotoğraflar, konuşmalar ve çizimler paylaşıyor.

Yönetimin merkezi olan Ramallah’ın merkezinde Abbas’ı vatana ihanetle suçlayan ve yetkililerine hakaret içeren ve tekrarlanan tezahüratlar, bir noktaya kadar daha önce görülmemiş şeylerdi.

Nizar’ın kardeşi Ghassan Benat, Ramallah’taki göstericilere yaptığı konuşmada, ailesinin bir aşiret çözümünü ve Filistin siyasi sisteminin yıkılıp yeniden inşa edilmesinden daha azını kabul etmeyeceğini söyledi. İktidar ilk kez sokaktaki muhalefetin gerilimine tanık olmuş oldu. Bu durum Fetih Hareketi’nin iktidarı savunmak üzere müdahale etmesine yol açtı.

Fetih Hareketi Hebron’da büyük bir miting düzenledi. Filistin resmi haber ajansı VAFA’nın aktardığına göre, Fetih Hareketi “Halkımızdan büyük kalabalıklar, Filistin meşruiyetinin başkanı olan Mahmud Abbas’ı desteklemek ve İsrail işgalinin hapishanelerinde açlık grevindeki tutsakları desteklemek üzere büyük bir yürüyüşe katıldı” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe katılanlar, ulusal birliği güçlendirmenin ve İsrail işgaline karşı mücadelede safları sıklaştırmanın, Filistin davası ve ulusal projeyi bekleyenler için fırsatı kaçırmamanın önemini vurguladı. VAFA’ya göre katılımcılar şunları belirtti:

“Bu yürüyüş, Fetih hareketinin milli projenin koruyucusu olduğu mesajını veriyor. Filistin davasına zarar verenlere, fitne çıkaranlara, yabancı gündemlere sahip olanlara yanıt veriyor ve Başkan Abbas’a biat gösterenlere ve şehitlere, tutsaklara ve yaralılara yönelik sadakati yeniliyor.”

Fetih Hareketi daha önce de, güvenlik güçlerini savunacağını ve dış gündemler karşısında iktidarı yalnız bırakmayacağını belirten mitingler yapmıştı.

Şarkul Avsat