3 Temmuz Deniz Üssü’nün açılışı sırasında Sisi ve Muhammed bin Zayed (Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün Facebook sayfasından alıntı)

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Akdeniz’de deniz üssü açtı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Mısır’ın kuzeybatısındaki Cercub bölgesinde bulunan “3 Temmuz Deniz Üssü’nün” açılışını yaptı. Mısır’ın Akdeniz’deki en yeni askeri üssü olan üs, “ülkenin stratejik öneme sahip kuzey ve batı tarafında güvenliğini sağlamaktan sorumlu olacak”.

3 Temmuz Deniz Üssü açılışı sırasında Sisi’ye Abu Dabi Veliaht Prensi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma ve Askeri Üretim Bakanı Orgeneral Muhammed Zeki, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin ana birliklerinin komutanları ve Mısırlı üst düzey devlet adamları eşlik etti. Mısır Cumhurbaşkanı dün yeni üssün belgesine imza atarak açıldığını duyurmak için Mısır bayrağını göndere çekti. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi konuya ilişkin yaptığı açıklamada “3 Temmuz Deniz Üssü, Mısır’ın Akdeniz’deki en yeni üssü. Ülkenin stratejik öneme sahip kuzey ve batı tarafında güvenliğini sağlamaktan, ekonomik zenginliklerini korumaktan, deniz sevkiyatlarının yapıldığı rotaları güvence altına almaktan ve kara birimleri, denizaltılar ve hava güçlerinden oluşan muharebe timlerini kullanarak deniz güvenliğini korumaktan sorumlu olacak” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü “3 Temmuz Deniz Üssü, Mısır deniz üssü sistemlerinin yeni gücü. Bu, deniz kuvvetlerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı kalkınma planının bir parçası. Üs, bölgede oluşabilecek herhangi bir sorun veya riskin yanı sıra insan kaçakçılığı ve yasadışı göç ile mücadele etmek için Bahreyn, Kızıldeniz ve Akdeniz’de Mısır kuvvetlerine lojistik destek sağlamak için dayanak ve merkez noktası olacak” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Diğer taraftan Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Ahmed Halid “3 Temmuz Deniz Üssü bölge için bir barış ve kalkınma mesajı. Adını tüm Mısır ulusunun kalbindeki terör etkenlerinden kurtulmakla bağlantılı olan bir tarihten aldı. Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, deniz kuvvetleri sistemindeki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak için özenle ve dikkatle yönlendirilmiş tam destek sağlama konusuna önem veriyor. Zira altyapı, silahlanma ve personelin çeşitli düzeylerde üst düzey bir şekilde rekor sürede eğitilmesi kapsamında tüm eksenlerde paralel bir ilerleme kaydedildi.

Yeni 3 Temmuz Deniz Üssü’nün özel yetenekleri, dost ülkelerle ortak tatbikatlar gerçekleştirmenin yanı sıra tüm operasyonel, eğitim ve lojistik görevlerin yerine getirilmesine olanak sağlıyor. 47 yeni deniz birliğinde Mısır bayrağını dalgalandırmak sadece nicelik olarak değil, tüm stratejik yönlerde de yeteneklerimize güçlü bir katkı sağlıyor. Ancak daha da önemlisi bu üs FREMM Bergamini sınıfı iki adet fırkateyni, Mısır yapımı bir Gowind sınıfı fırkateyni, bir Type 209 denizaltı ve 10 adet uzun menzilli sahil güvenlik botunu içeriyor. Bu birlikler Silahlı Kuvvetler’in stratejik öneme sahip taktiksel tatbikat (Kadir 2021) etkinlikleri çerçevesinde kullanılacak” dedi.

Aynı bağlamda Sisi 3 Temmuz Deniz Üssü birliklerini denetledi. Ayrıca Mısır’ın davetlileri eşliğinde, Mistral sınıfı LHD gemisi olan ENS Cemal Abdunnasır’dan (L1010) “Kadir 2021” tatbikatının faaliyetlerini takip etti. Tatbikat, komuta ve kontrol geçişlerine ve harekât sahasına havadan keşif çalışmaları yapmak için bir hava gücünün kalkışı ile başlatıldı. Aynı zamanda Sisi 3 Temmuz Deniz Üssü’nde Bin Zayed ve Menfi’nin eşliğinde çok amaçlı el-Celale fırkateynini (FFG 1002) de denetledi.

Mısır’ın resmi haber ajansı MENA’ya göre “Celale fırkateyni hava ve yüzeysel muharebe kabiliyetine sahip. Ayrıca kıyıda çalışan kara kuvvetlerinin muharebesine destek verme görevini yerine getirirken 86 kilometreye kadar menzile sahip akıllı mühimmatlar kullanarak yüzey, kıyı ve hava hedefleriyle çatışma gücüne sahip”.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Sisi’yi, Mısır hükümetini ve halkını 3 Temmuz Deniz Üssü’nün açılışından dolayı kutlayan Abu Dabi Veliaht Prensi “Mısır’ın, ilerleme, inşaat ve kalkınma yolunda elde ettiği hayati öneme sahip niteliksel başarıları ve projeleri sürdürmesini ve Cumhurbaşkanı Sisi önderliğinde daha fazla gelişim ve refah odaklı faaliyetler yapılmasını temenni ettiğini” dile getirdi. BAE resmi haber ajansı WAM’ın haberine göre Abu Dabi Veliaht Prensi “BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’ın daha fazla ilerleme, kalkınma ve refah için Sisi’ye ve kardeş Mısır’a selamlarını” iletti.

Şarkul Avsat