WHO: Kalp iltihabı ile Kovid-19 aşıları arasında bağlantı olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kalpteki iltihaplanma vakaları ile Kovid-19’a karşı mRNA teknolojisine dayanarak geliştirilen aşılar arasında olası bir bağlantı olduğunu, ancak Amerikalı uzmanların raporlarına göre bu aşıların faydalarının risklerinden daha ağır bastığını söyledi.

WHO Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi’nden uzmanlar yaptıkları açıklamada, başta ABD olmak üzere birçok ülkede miyokardit (kalp iltihaplanması) ve perikardit (kalp zarı iltihaplanması) vakalarının rapor edildiğini belirttiler. Uzmanlar ayrıca, bildirilen vakaların genellikle aşılamadan sonraki günlerde, daha çok gençlerde ve Kovid-19’a karşı geliştirilen mRNA aşısının ikinci dozundan sonra meydana geldiğine dikkat çektiler.

WHO uzmanları, bugüne kadar sağlanan bilgilerin incelenmesinin ardından mevcut verilerin miyokardit ve mRNA aşıları arasında olası bir nedensel bağlantıya işaret ettiği sonucuna vardı.

Öte yandan mRNA aşılarının faydalarının, hastaneye yatışları ve Kovid-19’un neden olduğu ölümleri azaltmadaki risklerden daha ağır bastığını kaydettiler.

Uzmanlar, mevcut verilerin aşılama sonrası miyokardit ve perikardit insidansının genellikle hafif olduğunu ve tedaviye yanıt verdiğini gösterdiğini belirterek, uzun vadeli etkileri belirlemek için takiplerin yapıldığını kaydetti. Ayrıca tavsiyelerini güncellemek için durumu değerlendirmeye devam edeceklerini bildirdiler.

ABD sağlık yetkilileri, 23 Haziran’da Kovid-19’a karşı BioNTech/Pfizer ve Moderna aşıları ile gençlerde görülen nadir kalp iltihabı vakaları arasında olası bir bağlantı olduğunu duyurmuştu. Ancak bu aşıların faydalarının hala risklerinden çok daha ağır bastığını kaydettiler.

WHO’ya göre, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) bünyesinde bulunan Farmakovijilans Risk Değerlendirme Komitesi (PRAC), 5-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıda, Avrupa’dan gelen son verileri inceledi ve miyokardit ile mRNA teknolojisine sahip aşılar arasında makul bir nedensellik ilişkisinin varlığını doğruladı.

Miyokardit, uzmanların genellikle bir virüsün neden olduğuna inandığı nadir bir hastalık olarak biliniyor. En yaygın semptomu göğüs ağrısı olan hastalık, sıklıkla anti-inflamatuar ilaçlarla veya gerekirse destekleyici oksijen dozlarıyla tedavi ediliyor.

Bu vakalar ilk kez aşılamanın diğer ülkelere göre daha hızlı olduğu İsrail’de rapor edildi.

Şarkul Avsat