Atipik vücuda sahip insanlar moda dünyasını değiştiriyor

Fransa’da uzun süredir marjinalize edilen Body Positive akımı, artık markaların ilgisini çekiyor. Bu hareket, insan vücudunun hangi şekil, ölçü ve kiloda olursa olsun takdir edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Çeşitli iç çamaşırı çekimleri ve defilelerinde poz veren uzun gümüş saçlı 61 yaşındaki model Caroline Ida Urs, “İdeal vücudun 34 ile 36 arası olduğunu kim söyledi? Stilistler (Modacılar)? Peki neye bağlı olarak? Benim bedenim 44. Aslında her vücut benzersizdir ve onu güzel yapan da bu” diyor.

Plus adlı ajansda sekiz yıldır modellik yapan David Ventakapen ise “Her birimizin diğerinden farklı bir vücudu var” diye açıklıyor. Kendini ‘şişman’ olarak tanımlayan model “Kelimelerle ilgili bir sorunum yok. Herkes kendine yakışanı kullanıyor: şişman, tombul, cüsseli” diyor.

David: “Bedenleriyle rahat hissetmeyen genç ya da yaşlı diğer şişman erkekleri düşünüyorum. Onlara benzeyen veya farklı bir vücuda sahip birini görmek onlara güven verebilir” diye açıklıyor.

Bacağını 17 yıl önce kaybeden 57 yaşındaki Valerie Hirschfeld ise, “fikirleri değiştirmek, kendimizi göstermek önemli” diyerek kameraların önünde poz veriyor ve “Kendimizi göstermemiz, bedensel engelleri ile hayatlarında acı çeken ve saklananları teşvik etmek için önemlidir” ifadelerini kullanıyor.

Yarışlara da katılan sarışın kadın, “Eskiden şort giyerdim ve hala giyiyorum” açıklamasında bulunuyor.

İlk siyah kısa boylu model olmak isteyen 1 metre 55 santimetre boyundaki Jeremy Antoine (26) şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Moda dünyasındaki bir erkeksen uzun, maço ve sıska olmalısın. Bunlar standartlar. Halbuki bunların hiçbiri bende yok. Ama kıyafetleri giyen biziz.”

The All Size Katowice’in kurucusu ve model Georgia Stein, son üç yıldır atipik bedenlere sahip modellerle defileler düzenlediğini söylüyor.

Stein, Body Positive’ın “önyargılarla savaşmaya” ve “eşitsizlikleri kabul etmeye” katkıda bulunan “kendine ve başkalarına yönelik bir hareket” olduğunu söylüyor.

Yürürken veya fotoğrafçıların merceklerinin önünde poz verdiğinde, bunu başı dik bir şekilde yaptığını ifade eden Caroline Ida Urs sözlerini şöyle sürdürdü: “Var olduğumuzu göstermek için 50 yaş ve üzeri tüm kadınları ve gençleri yanıma alıyorum. Kadınlar diyor ki: Yaşlanmaktan korkmuyoruz, teşekkürler.”

Şarkul Avsat