Delta varyantı Avustralya’da vaka sayılarını arttırdı bu yılın ikinci ölümü kaydedildi

Dünya Tıp Birliği: Maskeler günlük hayatta kullanılmaya devam edecek

Avustralya uzun bir aradan sonra, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile bağlantılı 2021’nin ikinci ölüm vakasını kaydetti. Ülkede salgına karşı verilen mücadele sayesinde yıl içerisinde 13 Nisan’da sadece bir hasta hayatını kaybetmişti.

Bunun yanı sıra Delta varyantı ile yeniden başlayan salgınla mücadele eden ülkede 2021’in rekor sayısı olarak dün (11 Temmuz) 88, bugün ise (12 Temmuz) 113 yeni vaka tespit edildi.

Yeni Güney Galler Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian, halihazırda 3 haftalık bir karantinaya tabi tutulan Sidney ve çevresindeki bölgelerde vaka sayılarının daha fazla artmasının beklendiğini söyledi. Berejiklian televizyonda yaptığı bir açıklamada “Yeni Güney Galler’deki vaka sayılarının yarın 100’den fazla olmasını bekliyorum” dedi.

Avustralya cumartesi günü, 2021 yılının rekoru olarak 50 vaka kaydetmişti. Bu, son salgında kaydedilen aktif vaka sayısını 771’e çıkarıyor. Pazar günü kaydedilen vakalar arasındaki 26 kişi enfekte oldukları sırada insanlarla temas halindeydi.  Bu durum, Sidney ve çevresindeki bölgelerde ikamet eden 5 milyondan fazla insana uygulanan genel izolasyonun uzatılmasına yönelik endişelerin artmasına neden oldu.

Ülkede pandeminin başlamasından bu yana 911 kişi hayatını kaybetti ve 31 bin 216 kişi ise virüse yakalandı.

Şarku’l Avsat’ın ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi’nden  aktardığı verilere göre, Avustralya’da şimdiye kadar toplam 9,01 milyon doz koronavirüs aşısı uygulandığı. Avustralya’daki günlük ortalama aşılama oranının 128 bin 774 doz olduğunu tahmin ediliyor. Bu hızla, nüfusun yüzde 75’inin iki doz aşı ile aşılanması 7 ay alacak. Diğer yandan ülkedeki aşılama kampanyası yaklaşık 19 hafta önce başlatılmıştı. Koronavirüs ile enfekte olduğu doğrulanan vaka sayısı 31 bin 17’ye, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 910’a ulaştı.

Diğer yandan, Dünya Tıp Birliği (WMA) Başkanı Dr. Frank Ulrich Montgomery, artık maskelerin günlük hayatta kullanımda kalacağını düşünüyor. Montgomery dün Alman Kanalı ARD’de “Europamagazin” programında, Kovid-19’un ne zaman normal bir hastalık olarak kabul edilebileceğine yönelik bir soruya cevaben, nüfusun yüzde 85’inin aşılandığı veya enfekte olup hastalığı atlattığı zaman bunun olacağını belirtti.

Montgomery sözlerine şu ifadeleri ekledi:

“Ancak koronavirüsten asla kurtulamayacağız. Bazı durumlarda, daima maske takmak, ellerimizi yıkamak, sosyal mesafemizi korumak zorunda kalacağız ayrıca influenzada alıştığımız gibi düzenli olarak aşı yaptırmamız gerekecek.”

Birleşik Krallık’taki vaka sayısındaki önemli artış ve koronavirüs ile mücadele kısıtlamalarının planlı olarak kaldırılması göz önüne alarak, Montgomery Londra’nın kararlarının “Aşılama kampanyalarındaki aksaklık ve bu vaka oranlarının gölgesinde, bu tür önlemlerin hafifletilmesi tamamen sorumsuzluk” ifadelerini kullandı. Dün akşam Wembley Stadyumu’ndaki Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) finalinde kaç kişinin enfekte olacağını merak ettiğini belirterek “Bundan biraz endişeliyim” dedi.

Şarku’l Avsat