Trump, Kongre binasını basan destekçilerini ‘barışçıl insanlar’ olarak nitelendirdi

ABD eski Başkanı Donald Trump, 6 Ocak’ta Kongre binasını basan destekçilerini ‘barışçıl insanlar’ olarak nitelendirerek, övgüde bulundu.

Trump, Fox News’e Kongre baskını hakkında yaptığı açıklamada, 6 Ocak sabahı Kongre’ye gitmeden önce konuşmasını dinlemek için toplanan destekçilerinin ‘inanç, ruh ve sevgi’ ile dolu olduğunu söyleyerek, şu ifadelerle devam etti:

“Bu insanlar bir nedenden dolayı, hileli seçimler nedeniyle Kongre’ye gitti. Bunlar barışçıl, harika insanlardı. Kalabalık inanılmazdı.”

Trump, Kongre binasında görevli bir polis memuru tarafından lobiye çıkan kapıya tırmanmaya çalışırken vurularak öldürülen eski asker Ashli ​​Babbitt’inin de masum bir kurban olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, bir süre önce Kongre’ye yönelik şiddet içeren bu saldırıyı cesurca soruşturmaya çağırdı.

Biden konuya ilişkin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında, “İç Savaş sırasında bile isyancılar demokrasimizin kalesi olan Kongre binasına saldırmadı. Ama altı ay önce bugün, isyancılar bunu yaptı. Bu bir protesto değil, kaostu. Varoluşsal bir kriz ve demokrasimizin hayatta kalıp kalamayacağının bir sınamasıydı” dedi.

‘İyi niyetli ve cesur insanları’ baskını ve bunun nedenini araştırmaya çağıran Biden, “Kamu yararı adına, hukukun üstünlüğüne saygıyı yeniden tesis etmek için Demokratlar, Cumhuriyetçiler ve bağımsızlar olarak birlikte çalışmamız gerekiyor” diye ekledi.

Şarku’l Avsat