Buhari, Beyrut’un ABD ve Fransa büyükelçileri ile görüştü

Fransız Büyükelçi Anne Grillo ile ABD’li mevkidaşı Dorothy Shea, Suudi Arabistan’a gerçekleştirdikleri ziyaretten kısa bir süre sonra, pazartesi günü Suudi Arabistan’ın Beyrut Büyükelçisi Velid Buhari ile bir araya geldiler. Görüşmede Lübnan’daki son gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada görüşmenin hedefinin üçlü istişareler yürütülmesi olduğu bildirildi. Suudi Büyükelçi de toplantıda ortak çıkar başlıklarının gündeme geldiği bilgisini verdi.

Söz konusu görüşme, ABD, Fransa ve Suudi Arabistan’ın Roma ve Riyad’da dışişleri bakanları ve büyükelçiler düzeyinde yürüttüğü görüşmelerin ardından gerçekleşti.

İki Büyükelçi, Başbakan Yardımcısı, Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanlığı Vekili ve geçici hükümette görevli Zeyna Akar ile görüştü. Zeyna Akar’ın medya ofisinden yapılan açıklamada, büyükelçilerin Suudi yetkililerle yaptıkları görüşmelere ilişkin Akar’a bilgi verdikleri aktarıldı. Büyükelçiler ortaya çıkan ihtiyaçların takibini yapmanın yanı sıra yardımların teslimi ve dağıtımı başlıklarında Lübnan’da izlenecek stratejiyi Akar’a sundular.

Akar bağışçı ülkelerden Lübnan’a gönderilecek tüm yardımların tam olarak kayıt altına alınması ve açıkça detaylandırılması gerektiğini belirterek tüm Lübnanlılara, özellikle de en muhtaç kesimlere yardımların dağıtılma şeklinin önemini vurguladı.

Söz konusu yardımlar, dağıtımda şeffaflık ve adalet ilkesinin uygulanmasıyla bağış yapan ülkelere, uluslararası topluma, ilgili taraflara ve tüm Lübnanlılara açık bir şekilde yapılıyor.

Şarkul Avsat