Tigray güçleri hükümetin kontrolündeki bir bölgeyi ele geçirdi

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray güçleri dün (Pazartesi) güneye doğru ilerlediklerini ve Addis Ababa’nın kontrolündeki bir bölgeyi ele geçirdiklerini duyurdu.

Tigray güçleri, savaştan önceki bölge sınırlarına ulaşıncaya kadar­ çatışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Tigray’da hükümet güçleri ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçleri arasında sekiz ay önce çatışma çıkmıştı. Etiyopya hükümeti çatışmalardan üç hafta sonra eyalet başkenti Mekele’yi ele geçirerek zaferini ilan etmiş, TPLF ise savaşmaya devam etmişti.

TPLF 28 Haziran’da Mekele’nin kontrolünü yeniden ele geçirdi ve şu anda bölgenin büyük bir kısmı kontrolü altında bulunuyor. Komşu Amhara Bölgesi hükümeti ise batı ve güneyde yer alan bölgede egemenliği olduğunu ve Amhara’nın tartışmalı bölgeye asker gönderdiğini söylüyor.

TPLF Sözcüsü Getachew Reda, dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Tigray güçlerinin Mekele’nin 170 kilometre güneyinde bulunan Korem kasabasını kontrol altına aldığını ve 20 kilometre mesafedeki Alamata kasabasını da ele geçirmek için ilerlemeye devam ettiklerini söyledi.

Addis Ababa’da ikamet eden eski bir Korem sakini şu anda, ailesinden bir kişinin evden kaçtığını ve cep telefonu şebekesinin çektiği bir bölgeden kendilerine savaşın başladığını doğruladığını aktardı.

Sözcü TPLF’nin savaş öncesi sınırlara ulaşmak istediğini belirterek, insanların hareketine ve gıda yardımına izin verilmesi noktasında ulaşım yollarının açılmasını istediğini vurguladı.

Çatışma sonucu yaklaşık 2 milyon insan evlerini terk etmeye zorlanmış ve yaklaşık 400 bin kişi beslenme sorunu yaşamıştı.

Şarku’l Avsat