BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg

Yemen, Grundberg’in BM elçisi olarak atanmasını resmen onayladı

Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, görev süresi sona eren BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in yerine İsveçli Hans Grundberg’in atamasını onayladı.

Yemen Dışişleri Bakanı Dr. Ahmed Avad bin Mübarek, Şarku’l Avsat’ın BM Genel Sekreteri’ne Grundberg’in BM’nin yeni Yemen özel elçisi olarak atanmasını onayladığını bildiren sorusuna yanıt olarak, “Evet, Genel Sekreter’e bilgi verdik” şeklinde cevap verdi.

Avad açıklamasında, Guterres’in büyük beşli ile anlaşmasını ve ardından karar vermesini beklediklerini söyledi.

Grundberg, geçtiğimiz günlerde Riyad’da Güney Geçiş Konseyi ve meşru Yemen siyasi bileşenlerinden bir dizi Yemenli yetkili ve siyasi unsurla görüşme gerçekleştirdi.

Mübarek geçtiğimiz haftalarda aktif bir diplomatik harekete öncülük ederek Berlin ve Brüksel’in yanı sıra Moskova’ya ziyaret gerçekleştirerek tüm barış girişimlerine İran destekli Husi uzlaşmazlığının boyutu açıklayarak, Yemen meseleleriyle ilgili yeni bir uluslararası yönelimi harekete geçirmeye çalıştı.

Yemen dosyasına yakın Batılı kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Herkes önümüzdeki günlerde Yemen’e yeni elçi atanmasının duyurulmasını bekliyor” dedi.

Kaynak, “Bildiğiniz üzere Marib’in yanı sıra El-Bayda’nın da aralarında bulunduğu birçok bölgede şu anda karada gerçekleştirilen askeri operasyonları ve güneydeki gerilimi takip ediyoruz. Yeni BM elçisinin atanmasını bekliyoruz ardından gelişmeleri göreceğiz” şeklinde konuştu.

Yemen’de barış için bölgesel ve uluslararası çabalar,  darbeci Husi milislerin önerilen tüm girişimleri reddetmesiyle karşı karşıya. Bunlardan en sonuncusu BM tarafından onaylanan ve ülkede kapsamlı bir ateşkese odaklanan Suudi girişimi. Bu girişim Yemen’de kötüleşen insani krizin etkilerini hafifletmek için Sana’a Uluslararası Havalimanı ve Hudeyde limanının petrol türevlerini almak üzere açılmasını kapsıyor.

Diğer yandan ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking barış çabalarında ilerleme sağlanması adına önerilen girişimleri kabul etmesi için Husilere baskı yapmayı hedefliyor.

Şarku’l Avsat