Yemen hükümet güçlerinde Husilere Marib’de ağır darbe

Yemen ordu güçleri ve halk direniş örgütleri, meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun da desteğiyle Marib’in güneyindeki Rahbe ilçesisinin merkezinin kontrolünü Husilerden aldı. Husiler ayrıca dün (Çarşamba) Marib’in batısındaki Kesara cephesinde de eşzamanlı düzenlenen hava saldırıları ile hedef alındı.

Saha kaynakları Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Arap Koalisyonu savaşçılarının Rahbe’ye yönlendirilen milis takviyelerini hedef aldığını, savaş araçlarını ve mekanizmalarını imha ettiğini aktardılar. Ayrıca İran destekli grubun bir dizi üyesinin de saldırılarda öldüğü bilgisini verdiler.

Kaynaklara göre Murad bölgesinden hükümet güçleri ve aşiret mensupları, Rahbe ilçesinin merkezini ve Cebel Murad’ın diğer bölgelerini ele geçirirken aynı zamanda diğer kuvvetler de komşu Mahiliye bölgesine doğru ilerledi.

Kaynaklar, en az 17 silahlı milis üyesinin ordu ve direniş güçleri tarafından esir alındığını, liderlerinin sürpriz saldırı karşısında kaçmasıyla onlarca üyesinin öldüğünü ve yaralandığını belirttiler.

Husi milisleri, geçtiğimiz aylarda Marib’in güneyinde yoğun saldırılar düzenleyerek Mahiliye ve Rahbe ilçeleri ile Cebel Murad’daki bölgelerin kontrolünü ele geçirdiler. Grubun petrol eyaletinin batı ve kuzeybatı cephelerinde başlattığı saldırılarla eşzamanlı olarak vur-kaç çatışmaları devam ediyor.

Yemen ordusundan medya kaynaklarının ilerleme kaydettiklerini doğruladıkları açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ulusal Ordu ve Halk Direniş Güçleri, Marib’in güneybatısındaki cephelerde İran destekli Husi isyancı milislerinin kayıpları ile  önemli ilerlemeler kaydettiler.”

Kaynaklara göre Rahbe’de ordu tarafından yürütülen operasyonla bölgedeki stratejik askeri noktalar ve Cebel Murad’daki diğer bölgeler geri alındı. Ayrıca Husilerin Arap Koalisyonu’nun hava saldırıları sonucu ağır can ve maddi kayıplara uğradığı kaydedildi.

Ordu medyasına göre Koalisyon savaşçıları, Husi unsurlarını takviye etmek için sevk edilen milis takviyelerini ve toplanma yerlerini hedef aldı. Husilerin onlarca üyesi öldürüldü, birçoğu da yaralandı.

Ordunun resmi internet sitesinde yer alan habere göre İçişleri Bakanlığı Birinci Müsteşarı Tümgeneral Muhammed Salim bin Ubud, operasyonun ardından bölgenin kurtarılmasıyla birlikte, Rahbe ilçe merkezi ve ilçenin kurtarılmış bölgelerinin güvenliğinin sağlanması için güvenlik teşkilatlarına ve birimlerine talimat verdi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, milislerin kontrolündeki bölgelerdeki ailelere çocuklarını terörist Husi milislerin cephelerine göndermeme çağrısı yaptı.

Yemenli güvenlik yetkilisi, Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu’nun süreçteki rolü ile milislerin takviyelerini ve toplanma noktalarını hedef alarak ulusal ordunun zaferlerine eşlik eden hava saldırılarına övgüde bulundu.

Ordu medyasından salı günü yapılan açıklamada, Marib vilayetinin çevresinde yapılan topçu ateşi sonucu çok sayıda milisin öldürüldüğünü, birçoğunun da  yaralandığı bilgisi verildi. Kuvvetlerin Husileri Kesara cephesinde püskürttüğü, milis saflarında ölümler ve yaralanmalar meydana geldiği kaydedildi.

Aynı kaynaklara göre, milislerin kentin kuzeybatı cephesindeki sızma girişimini önleyen ordu güçlerinin saldırıları sonucu saflarında kayıplar veren Husiler kaçmaya zorlandı.

Diğer ordu tarafından düzenlenen topçu ateşi, Marib’in güneyindeki Murad cephesinde yer alan milis noktalarında ağır can ve teçhizat kaybına yol açtı. Arap Koalisyonu da kentin çevresindeki çok sayıda Husi noktasını hava saldırılarıyla hedef aldı. Saldırıda milislerin  araçları imha edildi.

Husiler son haftalarda başta BM olmak üzere uluslararası ve bölgesel taraflarca yürütülen müzakere girişimlerini kabul etmedi. Görevi sona eren eski BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths’in insani ve ekonomik önlemlerle kapsamlı bir ateşkesi ve nihai bir siyasi çözüm için istişarelere dönmeyi içeren planına da karşı çıktılar. Ayrıca Umman’ın arabuluculuğunda yürütülen çabalara da uzlaşmazlıkla yanıt verdiler.

Şarku’l Avsat