Fransa, Kovid-19 vaka sayılarını azaltmak için yeni önlemler alıyor

Fransa’dan bugün yapılan açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinden gelen kişilerin varışlarından önce yapılan koronavirüs (Kovid-19) test sonucu sunmalarının zorunlu olacağı bildirildi. Başbakan Jan Castex yaptığı açıklamada, İngiltere, İspanya, Portekiz, Kıbrıs, Yunanistan ve Hollanda’dan gelenlerin bu gece yarısı yürürlüğe girecek yeni kurala tabi olacağını söyledi.

Şimdiye kadar İngiltere’den gelenler son 48 saat içinde yapılan negatif bir test sonucu göstermek zorundalardı. İspanya, Portekiz, Kıbrıs, Hollanda ve Yunanistan’dan gelenlere en fazla 72 saat önceden yapılan testlerle ülkeye girme zorunluluğu getirilmişti. Tunus, Mozambik, Küba ve Endonezya gibi ülkeler ise Fransa’nın ‘Kırmızı Listesine’ dahil edildi.

Kırmızı Liste ülkelerinden seyahate yalnızca acil nedenlerle izin veriliyor. Ayrıca aşılı yolcuların ise Fransa’ya geldiklerinde kendilerini yedi gün boyunca izole etmesi gerekiyor.

Yeni önlemler, pek çok Avrupa ülkesinin, kısmen kıtaya yayılan ‘delta’ mutantının yayılmasının neden olduğu yüksek sayıda Kovid-19 vakalarını kontrol altına almaya çalıştığı bir zamanda geldi.

Fransa’daki yeni vakalar son birkaç hafta içinde bir artış kaydetti. Hükümetin nüfusu aşılama konusunda aralıksız çabalarına rağmen dün yaklaşık 11 bin vaka tespit edildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu hafta, halka açık çoğu yere girmek için virüs konusunda bir sağlık izninin zorunlu olacağını ve tüm sağlık çalışanlarının tam olarak aşılanması gerektiğini açıkladı. Bu da aşı randevusunda aşırı yığılma sonucu aksamalara neden oldu.

Fransa’da yaklaşık 35,5 milyon insan şu ana kadar en az bir doz aşı vuruldu.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi bu hafta, önümüzdeki haftalarda yeni Kovid-19 vakalarının sayısında önemli bir artış beklediğini söyledi. 1 Ağustos itibariyle, geçen hafta kaydedilen sayının neredeyse beş katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Şarku’l Avsat