Mısır Vakıflar Bakanlığı: Pandemi tedbiri olarak bayram namazının evlerde kılınabilir

Mısır Vakıflar Bakanlığı, koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapsamında kurban bayramı namazlarının evlerde kılınmasına izin verdi. Sağlık yetkilileri ise, bayram günlerinde toplanmalara ve virüsle mücadele tedbirlerini göz ardı etmeye karşı uyardı.

Mısır Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü yönergelerine uygun olarak yürütülen gözetim ve inceleme işlemleri kapsamında, laboratuvar analizleri pozitif çıkan 77 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi, 6 kişi ise yaşamını yitirdi. Bakanlık,  dün akşam itibariyle, Mısır’daki toplam vaka sayısının, 222 bin 315 iyileşen ve 16 bin 431 vefat olmak üzere 283 bin 567 olduğunu açıkladı.

Bakanlık, dün yaptığı açıklamada, bayram günlerinde evde misafir ağırlarken, virüsle mücadele tedbirlerine uyulması gerektiğini belirterek maske takmaya, sosyal mesafeye riayet etmeye, ortamı dezenfekte etmeye ve elleri yıkamaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca 799 kişinin tamamen iyileşerek hastanelerden taburcu edildiğini ve dün akşam itibariyle, virüsten iyileşenlerin toplamının 222 bin 315’e ulaştığını duyurdu.

Mısır Vakıflar Bakanı Muhammed Muhtar, “Pandemiyi yaşadığımız bu süreçte bayram namazları evlerde kılmak caizdir. Niyeti kendini korumak ve kalabalığı önlemek olduğu sürece müslümanın alacağı sevap tamdır” dedi. Muhtar, Youtube kanalı üzerinden yayınladığı videoda, “Evde kılınacak bayram namazı, sabah namazının kılınışı gibidir. Ancak bayram namazında şöyle bir fark vardır: İlk rekâtta Fatiha suresinden önce 7 tekbir alınır, ikinci rekâtta ise Fatiha süresinden önce 5 tekbir alınır. Sonrası ise sabah namazının kılınışı gibidir” dedi. Bakan ayrıca, bayram namazının kılınacağı büyük camilerin imamlarına da “mevcut şartlar dikkate alınarak bayram hutbesinin süresi 10 dakikayı geçmemesi” talimatı verdi.

Bakanlık, cami görevlilerine, cemaatin kurban bayram namazı sırasında alınan ihtiyati tedbirlere uymasına dikkat edilmesi, bayram namazına çocukların katılmaması ve Cuma namazında uygulanan tedbirlere bayramda da riayet edilmesi konusunda talimat verdi.

Bakanlık, her vatandaşın sosyal mesafe kuralına riayet ederek kalabalıktan uzak durması, herkesin kişisel seccadesini getirmesi, camilere girişten önce maske takılması, meydanlarda ve sokaklarda namaz kılmanın yasak olduğu konusunda uyardı. Ayrıca camilerin namazlardan 10 dakika önce açılacağı ve namaz bitiminden 10 dakika sonra da kapatılacağı, bayram namazı tekbirlerinin süresinin 7 dakikayı aşmayacağı bilgisi paylaşıldı.

Şarku’l Avsat