Sudan’da enflasyon yüzde 400’ü aştı

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından desteklenen ekonomik reformdan sonra fiyatlardaki artıştan duyulan memnuniyetsizliğin ortasında, Sudan’daki enflasyon oranı yüzde 400’ü aştı.

Sudan resmi haber ajansı SUNA’ya göre, hükümet tarafından yapılan açıklamada, “Yıllık enflasyon Mayıs ayındaki yüzde 378,79’a kıyasla, Haziran ayında yüzde 412,75’e ulaştı” denildi.

SUNA, enflasyon oranındaki son artışın gıda dahil fiyat artışlarından kaynaklandığını bildirdi.

Ülke, ekonomik krizlerin yol açtığı kitlesel protestoların ardından Nisan 2019’da eski Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in devrilmesinden bu yana zorlu bir geçiş aşamasından geçiyor.

Ağustos 2019’da kurulan geçiş hükümeti, on yıllardır süren ABD yaptırımları ve Beşir yönetimindeki kötü yönetimle hırpalanmış ekonomiyi düzeltme sözü verdi.

Son aylarda Sudan, akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırdı ve karaborsadan kurtulmak için sterlindeki dalgalanmayı yönetti.

Birçok Sudanlının sert bulduğu bu önlemler, ülkenin borç yükünü azaltabilmesi için IMF desteklenen reformların bir parçasıydı.

Sudan’ın en büyük alacaklısı olan Paris Kulübü, geçen Cuma günü Hartum’un uluslararası arenaya yeniden kazandırılmasına yardımcı olmak için Sudan’ın kendisine olan borçlarının çoğunu iptal edeceğini duyurdu.

Bu duyuru, IMF’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde Sudan’ın toplam borcunun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan 50 milyar dolardan fazla borcunu hafifletme çabası kapsamında geldi.

Geçen ay yüzlerce protestocu, son reformları protesto ederek hükümetin istifasını talep etmek için başkent ve diğer şehirlerde sokaklara döküldü.

Şarkul Avsat