Pfizer’in oluşturduğu antikorlar Sinovac’tan 10 kat daha fazla

Hong Kong’da yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonuna karşı Pfizer-BioNTech aşısı olan kişilerin, Çin aşısı Sinovac aşısı olan kişilerde bulunan antikor miktarından 10 kat fazlasına sahip olduğunu gösterdi. Söz konusu araştırma, farklı aşıların etkinliği hakkında giderek artan verilere eklendi.

Hong Kong Üniversitesi tarafından bin 442 sağlık çalışanı üzerinde yürütülen araştırma Lancet Microbe dergisinde geçen hafta Perşembe günü yayınlandı. Araştırmacılar, belirli bir hastalığa karşı bir aşının başarısının tek ölçüsünün antikorlar olmadığını ancak araştırmalarında belirledikleri nötralize edici antikorların yoğunluk farkının, aşı etkinliğinde önemli farklılıklar olarak çevrilebileceğini vurguladılar. Araştırmacılar Sinovac aşısı olanların, virüs ile enfekte olan başarılı bir şekilde virüse karşı mücadele veren hastalarda gözlemlenen antikor seviyeleri ile benzer veya ondan daha düşük antikor seviyelerine sahip olduğunu belirttiler.

Söz konusu araştırma, BioNTech ve Moderna gibi mRNA (Mesajcı RNA) teknolojisini kullanan aşıların, koronavirüse ve varyantlarına karşı, inaktif virüs parçaları kullanılması gibi daha geleneksel yöntemlerle geliştirilen aşılara göre daha iyi bir koruma sağladığına yönelik giderek artan delillere katkıda bulunuyor.

Geleneksel yöntem ile üretilen aşıların üretilmesi daha ucuz, taşınması ve depolanması daha az karmaşık olur. Bu durum söz konusu aşıları daha az zengin olan ülkelerde salgın ile mücadele için hayati bir araç yapar. Araştırmanın yazarlarından biri olan epidemiyolog Ben Cowling, “Başka bir seçeneğin olmaması durumunda insanların Sinovac aşısı olmalarının hala gerekli olduğunu zira az da olsa korumanın, hiç olmamasından daima daha iyi. Mükemmeliyetçiliğin iyi bir durumun düşmanı olmasına izin vermeyin” dedi.

Cowling “İnaktif virüsün parçalarının kullanıldığı bir aşının yaptırılmasını beklemekten ve aşı yaptırılmamasından daha iyi olduğu açıktır. Bu aşılar sayesinde çok ama çok hayat kurtarıldı” ifadelerini sözlerine ekledi.

Araştırmacılara göre, elde ettikleri veriler, Sinovac aşısı olan kişilerin virüse karşı korumasını artırmak için ek dozların uygulanması gibi ‘alternatif stratejiler’ geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Devam etmekte olan çalışmalarının bir sonraki aşamasının, ek dozların ne zaman yapılacağına yönelik olduğunu belirten Cowling, ek dozlarda önceliğin Sinovac aşısı olan kişilerde olacağını, başlangıçta BioNTech aşısı olan kişiler için ek dozların çok acil olmayabileceğini belirti.

Şarkul Avsat