Tacikistan, 100 bin Afgan göçmeni kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu

Tacikistan, Taliban’ın kontrol ettiği alanların genişlemesi ve ABD personelinin bölgeden çekilmesinin ardından 100 bin Afgan göçmenini kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Tacikistan Acil Durumlar Komitesi Başkan Yardımcısı İmamali İbrahimzade dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Afgan mültecilere hazırlık amacıyla uluslararası kuruluşlar ile çalıştığını bildirdi. İbrahimzade, Tacikistan’ın 100 bin Afgan göçmenin kabul edebileceğini ve yetkililerin göçmenler için battaniye, çadır ve diğer malzemeleri hazırladığını kaydetti. Gerekli hallerde daha fazla yardım malzemesi de temin edebileceklerini vurguladı.

Tacikistan ve Afganistan bin 300 kilometrelik bir sınır paylaşıyor. Taliban, haziran ayında iki ülke arasındaki ana sınır kapılarından birinin kontrolünü ele geçirmişti.

Tacik yönetimi geçtiğimiz perşembe günü askeri tatbikatlar gerçekleştirdi. Rus tankları önümüzdeki ağustos ayında yapılması planlanan ve Özbekistan’ın da katılacağı tatbikatlara hazırlık amacıyla Afganistan sınırına yakın eğitim bölgelerine intikal etti.

Şarkul Avsat