Hac sezonu başarıyla tamamlanmasının ardından gelecek sezon için çalışmalar başladı

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, bu yılki hac organizasyonun başarıyla tamamlandığını duyurdu. Başkanlık ayrıca hacıların veda tavafını yapmak üzere Mescid-i Haram’a yönlendirildiği 3. aşamanın uluslararası sağlık standartları ve güvenlik tedbirleri eşliğinde ve manevi bir atmosferde tamamlandığını belirtti.

Başkanlık resmî sözcüsü Hani Hosny Haydar, Haremeyn-i Şerifeyn Başkanlığının bu yılki hac mevsiminde planlanan organizasyonu başarıyla uyguladığını vurguladı. Söz konusu organizasyon kapsamında hacıların güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlamak adına gerekli tüm insan gücü ve teknik kabiliyetlerden yararlanıldığını belirten Haydar, salgın ile mücadelede uluslararası standartları sağlayan güvenli ve sağlıklı ortamlar oluşturulduğunu; temizlik ve dezenfekte işleri, zemzem suyunun dağıtılması ve dinî konulardaki soruların cevaplandırılması gibi pek çok konuda robot ve yapay zeka teknolojisinden faydalanıldığını belirtti.

Diğer yandan, Krallığın bu istisnai dönemde, hacılar ve işçiler arasında herhangi bir koronavirüs vakasının kaydedilmemesi için hac usul ve ritüellerini kolaylaştırmak ve ihtiyati tedbirleri yoğunlaştırmak amacıyla ilgili tüm taraflarla el ele verdiğini ve işbirliği yaptığını belirtti.

Açıklamalarının devamında Haydar, Krallığın sahadaki ajanslardan gelen raporların yanı sıra hacıların görüşlerini içeren anketleri ve bunlar arasında ilham verici önerileri inceleyerek gelecek sezon hazırlıklarına başladığını; bu yılki başarıları iki katına çıkarmak ve zorluklarla mücadele etmede pratik çözümler geliştirmek için yoğun bir çaba sergilediğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Harameyn Danışmanı, Mekke Valisi ve Merkez Hac Komitesi Başkanı Prens Halid el-Faysal, bu yılki başarılı hac sezonu vesilesiyle Kral Selman bin Abdulaziz’i ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı tebrik etti.

Dünyanın tanık olduğu istisnai koşullar ve koronavirüs salgınının olduğu böylesi bir dönemde hac organizasyonunda elde edilen bu başarının, gerekli tüm hizmetlerin sağlanması ve güvenlik planlarının uygulanmasının bir neticesi olduğunu vurgulayan el-Faysal, bu başarının, Suudilerin en kutsal mukaddes hizmet ve proje sistemini iyileştirme yönünde yıllardır sürdürdükleri çabanın bir devamı olduğunu söyledi.

Medine Emiri ve Hac Komitesi Başkanı Prens Faysal bin Selman, bu yıl başarıyla sonuçlanan hac ibadeti vesilesiyle Kral Selman’ı ve Veliaht Prens’i tebrik etti.

Prens Faysal, bu yılki hac sezonunun başarısının, liderliğin rehberliği ve sürekli takibi sayesinde her yıl elde edilen başarıların bir neticesi olup hacıların ibadetlerini güvenlik, huzur ve sükunet içinde entegre bir hizmet ağıyla gerçekleştirebilmeleri için tüm potansiyeli kullanmak ve en son teknolojileri sağlamak için her şeyi yapma konusundaki kararlılığının bir devamı olduğunu vurguladı.

Şarkul Avsat