COVAX programının Gana'ya ulaşan ilk aşı sevkiyatı (UNICEF)

COVAX ve Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerde koronavirüs aşısının yapılmasını hızlandıracak bir program üzerine anlaştı

Dünya Bankası ve Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX), dün (Pazartesi) koronavirüs aşılarının yavaş yapıldığı gelişmekte olan ülkelerde aşı programının hızlandırılmasını sağlamak üzere ülkelere aşı dozu sağlanmayı öngören yeni bir finansal program üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Yeni program diğer çok taraflı kalkınma bankaları ve Dünya Bankası finansmanını kullanan ülkelerden gelen toplu bir talep esas alınarak aşı üreticilerinin rekabetçi fiyatlar ile aşı satmasına izin veriyor.

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, “Halklarını Kovid-19 pandemisinin sağlık, sosyal ve ekonomik etkilerinden korumak isteyen gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı en büyük zorluk aşılara erişimdir” dedi.

Yapılan açıklamada, “Yeni program yeni aşı tedariklerinin kapısını açacaktır ve ülkelerin aşı almasının hızlanmasına izin verecektir.  Aşıların durumunda, fiyatlar ve teslim sürelerinde şeffaf olunmasını sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Küresel Aşı İttifakı’nın (GAVI) desteklediği Dünya Bankası- COVAX anlaşması düşük ve orta gelirli ülkelerin ek doz aşı almasına ve alınan dozların desteklenmesine yardımcı olacak. Yeni program ile düşük gelirli ülkelerde yapılan yavaş aşı programı hakkındaki endişeleri ortadan kaldırması bekleniyor.

Our World in Data, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun yüzde 1,1’inin en az bir doz aşı olduğunu, dünya nüfusunun yüzde 26,9’unun en az bir doz aşı olduğunu açıkladı.

Şarku’l Avsat