(Fotoğraf: İsrail medyası)

İsrail, Suriye’deki Hizbullah mühimmat depolarını hedef aldı

İsrail ordusu, Suriye’nin başkenti Şam’ın Seyyide Zeyneb bölgesinde bulunan Hizbullah üslerine iki güdümlü füze ile saldırdı

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri’nin Şam kentindeki bölgeleri hedef almak amacıyla pazar günü sabahın erken saatlerinde iki İsrail savaş uçağı tarafından gerçekleştirilen bir saldırıyı püskürttüğünü duyurdu.

Rusya’nın Suriye’deki Uzlaşma Merkezi Başkan Yardımcısı Vadim Kolet, pazar akşamı yaptığı açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16 savaş uçağı, 25 Temmuz’da saat 05:40-05:54 arasında Suriye hava sahasına girmeden güneybatı yönünden, Şam’ın Seyyide Zeyneb bölgesindeki tesislere iki güdümlü füze ile saldırdı. Her iki füze de Suriye hava savunma kuvvetlerinde bulunan Rus yapımı Buk-M2A sistemleri kullanılarak imha edildi” ifadelerini kullandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Suriye’nin başkenti Şam’ın farklı bölgelerinde şiddetli patlamalar duyuldu. Halk, bölgede görülen bir duman bulutunun ortasında güçlü bir patlamanın sesine uyandı. Şu ana kadar patlamanın Suriye topraklarına yönelik yeni bir İsrail saldırısından mı kaynaklandığına yoksa bir hata sonucu mu meydana geldiğine dair bir bilgi yok. Ses, başkentin güney kesiminde diğer bölgelere göre daha güçlü duyuldu.”

Bu, İsrail güçlerinin bu hafta Suriye topraklarına hava saldırısı başlatmaya yönelik üçüncü girişimi oldu. İsrail savaş uçakları 19 Temmuz’da Halep kentindeki noktalara 8 füze, 22 Temmuz’da ise Humus’taki tesislere 4 füze fırlattı.

SOHR, Humus’un batı kırsalındaki İsrail hava kuvvetlerinin, Dabaa askeri havaalanı ve Kusayr bölgesindeki Lübnan Hizbullahı’na ait askeri bölgeleri hedef aldığını bildirdi. Saldırılar sonucunda silah ve mühimmat depoları imha edilirken, ölüm ve yaralanmaların yaşandığına dair doğrulanmış bilgiler de bulunuyor.

Lübnan merkezli Hizbullah yandaşı internet sitesi Cenubiyye, “Güney Lübnan halkı, dün İslami direniş kadrolarından İmad el-Emin’in cenazesi ile meşguldüler. Askeri Medya, sosyal medyada yaptığı açıklamada Deir Kifa kasabasından olan Emin’in, cihat görevini yerine getirirken eğitim kamplarından birinde uğradığı bir ‘kaza’ ile yaşamını yitirdiğini duyurdu.”

Sitede yer alan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Emin, 3 gün önce İsrail’in Humus’taki Dabaa askeri havaalanına düzenlediği baskında 2 Hizbullah saha komutanıyla birlikte öldürüldü. Ayrıca, Fatımiyyun Tugayı’nın 4 üst düzey komutanı öldürüldü. Bunlar arasında İran uyruklu Seyyid Ahmed Kureyşi de bulunuyor.”

Cenubiyye sitesi, Emin’in, Hizbullah’ın füze birliğinin en önde gelen liderlerinden biri olduğunu ve 2006 savaşında önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Emin, birçok İranlı ve Suriyeli liderle birlikte, İsrail füze saldırısının gerçekleştiği sırada Dabaa askeri havaalanında Rusya’nın Lübnan ile Suriye arasında konuşlandırılması ve yeniden konumlandırılmasıyla ilgili bir koordinasyon toplantısındaydı.

SOHR, “İsrail’in geçen ayın 9’unda Humus kırsalını bombalaması sonucu ölenlerin sayısı, rejim güçleri ve Ulusal Savunma Güçleri’nden toplam 11 unsur olarak kaydedildi. Bu saldırıda ölen 11 Suriyeli askerin arasında albay rütbesine sahip bir subay da bulunuyor. Bunun yanı sıra İsrail’in Humus’un batısındaki Khirbet Tin Nur kasabasındaki bir kimyasal silah üretim laboratuvarına ve oradaki diğer askeri bölge ve noktalara düzenlediği hava saldırısında da hayatını kaybedenler var. İsrail bombardımanı aynı zamanda Humus kentinin güneyinde Lübnanlılara (Hizbullah) ait bir mühimmat deposunu da hedef aldı” açıklamalarında bulundu.