Taliban heyeti, Çinli yetkililerle bir araya geldi

Taliban hareketi sözcüsü, bugün (28 Temmuz Çarşamba) Taliban liderlerinden oluşan bir heyetin Çin’de Çin Dışişleri Bakanı ve bazı üst düzey yetkililerle görüştüğünü açıkladı.

Sözcü Muhammed Naim, 27 Temmuz’da başlayan iki günlük ziyaret sırasında, Taliban’ın ikinci yetkilisi Molla Abdulgani Birader başkanlığındaki dokuz kişilik heyetin, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Çin’in Afganistan Özel Temsilcisi ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Sözcü, toplantıların Çin’de yapıldığı tam yeri açıklamadı. Naim, Kabil’de yaptığı açıklamada, Taliban liderlerinin Çin’e ‘Afgan topraklarının hiçbir ülkenin güvenliğine karşı kullanılmayacağına dair güvence verdiğini’ söyledi. Sözcü, Çinli yetkililerin, Afgan işlerine karışmama, sorunların çözülmesine ve barışın sağlanmasına yardım etme sözü verdiğini de dile getirdi.

Taliban’ın üç aydan kısa bir sürede kapsamlı bir saldırıyla Afganistan’daki geniş toprakları kontrol etmesi, özellikle de Afganistan’a komşu ülkelerde endişelere yol açtı.

Afgan kuvvetler, Taliban’a karşı koyamazken, artık yalnızca eyalet başkentlerini ve büyük merkezlerin kontrolünü elinde tutuyorlar.

Yaklaşık 20 yıl önce ABD liderliğindeki uluslararası bir koalisyon, 1996- 2001 yılları arasında Afganistan’ı yöneten ve İslam hukukunun aşırılıkçı bir yorumuna dayanan Taliban rejimini devirdi. Koalisyonun Afganistan’a yönelik bu operasyonu, 11 Eylül saldırılarının ardından El Kaide lideri Usame bin Ladin’i teslim etmeyi reddetmesinden sonra gelişti.

Taliban ve Afganistan makamları arasında eylül ayında Doha’da başlayan barış görüşmelerinde şu ana kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

Şarku’l Avsat