Mescid-i Haram üçüncü genişletme projesi yeniden başlıyor

Yeni alınan 60 ruhsat ile Mescid-i Haram’da üçüncü genişletme projesi inşaat, elektromekanik ve mimari düzenlemeleri kapsayacak şekilde yeniden başladı.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı Proje ve Mühendislik Çalışmaları Ajansı yaptığı açıklamada, ilgili projenin Kral Abdullah bin Abdülaziz’in genişleme projeleri de dahil olmak üzere toplam 519 bin 149 metrekarelik bir alana sahip hac mekânlarının hac sezonu boyunca ziyaretçi kapasitesini karşılamak ve ibadeti kolaylaştırmak için gerekli tüm yerler ile Kral Abdülaziz Kapısı, Bab el-Umre, Bab el-Fetih ile ilgili düzenlemelerin yanı sıra Mataf binasının kapasitesini artırmaya yönelik bir proje olduğunu belirtti.

Ayrıca Ajans, Mataf binasının katlarına asma tavan döşeme çalışmalarının tamamlandığını, ilgili inşaat çalışmaları, destek hizmetleri ve altyapı projelerinin yanı sıra ikinci katın asma kat projesinin de tamamlandığını vurgulanarak adı geçen çalışmaların Maliye Bakanlığı İnşaat Yönetim Ofisi ile koordineli olarak tamamlandığı belirtildi.

Ajans, halihazırda tamamlanmayan çalışmalarla ilgili plan, proje, çalışma programları ve çeşitli uygulama aşamalarını da görüştü. Görüşmede, yaklaşan umre sezonu için belirlenen alanların hazırlanmasına yönelik çalışmalar da ele alındı.

Ajans’ın internet sitesinde, Kâbe’nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram’ın dönemin en iyi mimarisine ve uygulamaları çerçevesinde yeniden dizayn edildiğini ve mimarisinin, Mescid-i Haram binalarının cephe ve tavanları ile duvarlarının İslam mimarisinin derinliğini yansıtan Kur’an ayetleri ve geometrik motiflerle süslendiğini açıkladı.

Üçüncü genişletme projesi kapsamında binalar, mimari bölmeler, yüksek tavanlar, lüks mermerden yapılmış geniş balkonlar ve yaldızlı meşrebiyelerin çeşitli motifler ve Kur’an-ı Kerim ayetlerinin yer aldığı hat sanatıyla süslendiği açıklandı.

Haremeyn İşleri Başkanlığı, bu çalışmaların mekanın ihtişam ve güzelliğe katkıda bulunduğunu ifade ediyor. Bu süslemelerin bakır, cam, seramik ve mermer de dahil olmak üzere duvar, kubbe ve çeşitli eserlerin dekorasyonunda kullanımı yaygın olup geometrik süslemeler bugüne kadar İslam sanat ve mimarisinde çeşitli biçimlerde kullanılmakta.

Şarkul Avsat