Pakistan salgının dördüncü dalgasıyla yüzleşiyor

Pakistan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı olmayan kişilerin hava yolları üzerinden seyahat etmesini yasakladı. Ülke şu anda yaşamakta olduğu dördüncü dalgada, üç aydan uzun bir süredir tespit edilen en yüksek günlük vaka sayısını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, insanları aşı olmaya teşvik etmek için seyahat kısıtlamalarının getirildiğini belirtti. Yetkili aşı olma konusundaki isteksizliğin, müdahale edilmeye çalışılan bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti.

Delta varyantının baskın olduğu yeni dalga, ülkenin zayıf sağlık sistemi üzerinde yeniden baskı oluşmasına neden oluyor. Güney Asya ülkesi Pakistan, son 24 saatte 5 bin 26 yeni vaka kaydetti, bu sayı Nisan ayından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Ulusal istatistiklere göre, ülkede şimdiye kadar bir milyondan fazla kişi koronavirüs ile enfekte oldu ve virüse bağlı can kaybı ise 23 bin eşiğini aştı.

Vaka sayılarındaki artış, yetkilileri ülkenin en büyük eyaleti olan Pencap’ın 10’dan fazla şehrinde bulunan salgın odak noktalarında kapanma önlemleri uygulamaya yönlendirdi. 20 milyonu aşan nüfusu ile Pakistan’ın en kalabalık şehri Karaçi’de, cuma günü kısmi kapanma uygulandı. Hükümet’in Şubat ayında başlattığı aşı kampanyası ilk başta yavaştı, ancak şu anda kampanya hızlanıyor. Ülkede 30 milyondan fazla kişi en az bir doz aşı oldu.

Komşu Hindistan’da ise, Sağlık Bakanlığı dün son 24 saat içinde 41 bin 831 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu. Böylece ülkede salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 31 milyon 655 bin 824’e ulaştı. Times of India gazetesinin aktardığına göre, Bakanlık virüs sebebiyle 541 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve toplam can kaybının 424 bin 384’e çıktığını belirtti.

Diğer yandan, Pencap eyaleti hükümeti, eyaletteki vaka sayısının düşmesi sebebiyle pazartesi gününden itibaren okulların tüm sınıflar için yeniden açılmasına izin verdi. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamada, tüm seviyeler okulların tamamının açılmasına izin verileceği ve Kovid-19’dan korunmak için önlemlerin takip edilmesini gerektiği belirtildi. Eğitim Bakanlığı’nın bu konuya ilişkin bir bildiri yayınlayacağı ifade edildi.

Pencap hükümeti daha önce 26 Temmuz’dan itibaren okulların 10 ila 12. sınıflardaki öğrenciler için yeniden açılmasına izin vermiş ve bölge yetkililerinin Kovid-19’dan kaçınmak için maske kullanımı ve sosyal mesafe gibi önlemlerle ilgili tüm direktiflerin sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlamaya devam edeceğini belirtmişti.

Afgan televizyon kanalı TOLOnews’e göre, Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde alınan 2 bin 548 örnekten 484’ünün pozitif çıktığını açıkladı. Bakanlık ayrıca süre içerisinde virüse bağlı olarak 37 kişinin hayatını kaybettiğini böylece toplam can kaybının bin 341’e ulaştığını kaydetti. Bakanlık tarafından açıklanan veriler, toplam vaka sayısının 147 bin 985’e ulaştığını gösteriyor.

Şarkul Avsat