Koronavirüsün mutasyona uğramış türü olan Delta varyantı dünyanın çeşitli ülkelerinde hızla yayılmaya devam ederken, sağlık uzmanları Delta’nın önceki varyantlardan daha şiddetli semptomlara neden olup olmadığını araştırmak için çalışıyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), cuma günü yayınlanan bir raporda, başlangıçta Hindistan’da keşfedilen ve şu anda dünyada en baskın tür haline gelen Delta varyantı hakkında yapılan bir araştırmaya göre virüsün önceki türlerinden ‘muhtemelen daha tehlikeli’ olduğu konusunda uyardı.
CDC, Kanada, Singapur ve İskoçya’da yürütülen ve Delta varyantlı kişilerin virüse yakalananlardan daha fazla hastaneye kaldırıldığını gösteren üç araştırmaya işaret etti.
Patologlar, üç çalışmanın Delta varyantı için daha yüksek bir risk ortaya koyduğunu ancak araştırma katılımcılarının sınırlı olduğunu ve sonuçların henüz diğer uzmanlar tarafından gözden geçirilmediğini söyledi.
Delta vakalarını inceleyen doktorlar, Kovid-19 semptomlarının daha hızlı başladığını ve birçok ülkede kritik durumdaki vakaların sayısının arttığını bildirdi.
Ancak uzmanlar, türün hastalar arasında daha şiddetli semptomlara neden olup olmadığını belirlemek için epidemiyolojik çalışmalarda daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Uzmanlar, delta türünün hızla yayılmasının hastanelere ulaşan ciddi vaka sayısındaki artışa neden olduğunu ifade etti.