Dünya Sağlık Örgütü, Tunus’ta aşı programının hızlandırılmasını istedi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün (Pazartesi) yaptığı açıklama ile Tunus’taki koronavirüs vakalarında iyileşme yaşandığını belirterek Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’den aşı programının hızlandırılmasını istedi.

AFP’nin haberine göre WHO Tunus Direktörü Yves Soteran düzenlediği bir basın toplantısında temkinli bir şekilde “Veriler iyi yönde gelişme gösteriyor, salgını arkamızda bırakabileceğimizi düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Soteran, Tunus’taki yeni vakaların yüzde 90’dan fazlasının Delta varyantı olduğunu, Kurban Bayramı’nda yapılan aile görüşmelerinin vaka sayısına etkisinin saptanmasının zor olduğu ve vaka sayılarının verilerdeki iyileşmeyi kötü yönde etkilediğini açıkladı.

AFP’nin haberine göre resmi veriler Tunus’ta son yedi günde her 100 bin kişiden 10,64’ünün koronavirüs nedeniyle vefat ederek dünyanın en kötü ölüm oranının yaşandığını açıkladı.

Sağlık felaketi ile mücadele eden Tunus’a son günlerde dünyanın dört bir yanından yardımlar yapıldı.

Soteran, 12 milyonluk bir nüfusa sahip Tunus son 10 gün içinde yaklaşık 7 milyon kişinin aşı olduğunu, yakında 2 veya 3 milyon insanın daha aşı olacağını açıkladı. Soteran, “Bugünlerde karşılaştığımız zorluk aşı kampanyasını hızlandırmak” ifadelerini kullandı.

Soteran, “Salgına çok yönlü müdahale etmemize izin veren herhangi bir eylemin olumlu sonuçları olacaktır” yorumunda bulundu ve WHO ve Tunus Sağlık Bakanlığı arasındaki ilişkilerin siyasi krizden etkilenmediğini açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, bakanlıkların faaliyetlerini koordine eden ve memurlar tarafından denetlenen salgın yönetimi ile görevli bir kriz birimi kurmuştu.

Kays Said, yaptığı açıklamada Tunus’un müttefiklerinden 6 milyon doz koronavirüs aşısı yardımı aldığını belirtmişti. Reuters’in haberine göre gelen aşı dozları ile ülkedeki aşı programı hızlandırılacak.

Şarkul Avsat