Tahran'ın kuzeyindeki Rukab bölgesinde maske takan İranlı kadınlar (Tesnim)

İran son 3 ayın en yüksek Kovid-19 kaynaklı ölüm oranı kaydedildi

İran’da Kovid-19 kaynaklı vefat oranı son 3 ayın en yüksek seviyesinde

İran Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı günlük vaka oranı rekor sayıya ulaşarak ilk kez 37 bini aştı. Ülkede Kovid-19 kaynaklı günlük vefat oranı da son 3 ayın en yüksek seviyesinde.

Bakanlığa göre, son 24 saatte 37 bin 189 yeni vakanın kayıtlara geçmesiyle salgının başlangıcından bu yana toplam vaka sayısı 3 milyon 940 bin 708’e yükseldi.

Yetkililerin son iki haftayı ‘beşinci dalga’ olarak nitelendirmesinin ardından ülke dördüncü kez rekor sayıda enfeksiyon oranlarına tanık oluyor.

Kovid-19’dan en çok etkilenen Ortadoğu ülkesi olan İran’da, son 24 saat içinde 411 kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiği ve 97 bin 407 yeni vaka tespit edildi. Yetkililer daha önce resmi rakamların gerçek vaka sayısının altında olduğunu kabul etmişti.

Yetkililer, ülke genelinde yaşanan rekor sayıdaki artışı, sağlık protokollerine uyulmamasına ve son derece bulaşıcı olan Delta varyantına bağlıyor.

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi dün yaptığı açıklamada, “mevcut durum bu şekilde devam ederse koronavirüs kaynaklı can kaybının 500’e ulaşabileceği” konusunda uyardı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın kriziyle mücadeleye yardımcı olmak için umudunu aşılara bağlayan İran’da Şubat ayında başlatılan ulusal aşı kampanyası umulandan daha yavaş ilerlemeye devam ediyor.

İranlı yetkililer, özellikle aşıları elde etmek için gerekli mali transferleri yapmanın zorluğu nedeniyle, ABD yaptırımların Kovid-19 karşıtı aşıların ithal edilme olasılığı üzerindeki etkisine dikkati çekiyorlar.

Bakanlık ayrıca, İran’da 10,2 milyon kişi tek doz aşı alırken 2,7 milyon kişi tam doz aşı aldığını açıkladı.