Mısır ordusunu Alman denizaltıyla güçlendiriyor

Mısır, deniz yollarının güvenliğini artırmak amacıyla dün, Alman yapımı denizaltının donanmasına katılmasını düzenlenen bir törenle kutladı. Yapılan açıklamalar Mısır’ın son dört yıl içerisinde aynı model (S-44) dört denizaltıyı teslim aldığı yönünde.

Mısır Silahlı Kuvvetleri’nden dün yapılan açıklamada, Almanya’nın Kiel Limanı’ndan Mısırlı mürettebatıyla yola çıkan denizaltının İskenderiye Üssü’nde teslim alındığı belirtildi. Açıklamada söz konusu adımla deniz muharebe yeteneklerini geliştirmenin, Akdeniz ve Kızıldeniz’de ekonomik çıkarları korumanın ve Süveyş Kanalı’nı güvence altına almanın hedeflendiği vurgulandı. Böylece bölgede deniz güvenliğinin artırılmasının yanı sıra istikrarın ve barışın sağlanacağı bildirildi.

Mısır 2017’den 2021 yılına kadar belirli aralıklarla aynı tipte dört denizaltı satın aldı. Yapılan açıklamada S-44 tipi ve benzeri denizaltıların satın alınmasının, Mısır Donanması için benzeri görülmemiş bir sıçrama olduğu belirtildi. Bu durumun Mısır’ın küresel çapta ivme kazanmasına katkıda bulunduğu ifade edildi.

Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Ahmed Halid, denizaltının teslim töreninde yaptığı konuşmada, “Mısır Donanması, Mısır kıyılarını ve ekonomik çıkarlarını koruma noktasında en yeni silahlandırma sistemlerini edinme çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Ayrıca Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin teçhizatının ve deniz filosunun modernize edilmesi çabaları nedeniyle siyasi liderliğe ve ordu komutanlığına teşekkür etti.

Denizaltının teslim törenine halkın katılımı da yoğundu. Törene ayrıca çok sayıda ordu komutanının yanı sıra Almanya Büyükelçisi, Kahire’nin Alman Askeri Ataşesi, Mısır Deniz Harp Okulu ve İskenderiye Üniversitesi’nden birçok öğrenci de katıldı.

Mısır tarafından yapılan açıklamada İskenderiye kıyılarının, Mısır donanmasından denizaltılar, gemiler ve fırkateynler de dahil olmak üzere 50’den fazla farklı deniz birimini içeren bir ivmeye tanık olduğu ve çok sayıda vatandaşın denizaltının gelişini kutlamak için töreni izlediği belirtildi.

Şarkul Avsat