Fransa ve Almanya, WHO’nun tavsiyesini dikkate almayarak üçüncü doz aşılara devam edecek

Fransa ve Almanya, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dünya genelinde daha fazla insanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olana kadar üçüncü doza yönelik aşı programlarını erteleme tavsiyesini görmezden gelerek, eylül ayından itibaren ek doz aşılara devam edecek.

WHO’nun şimdiye kadar yaptığı en net açıklama olmasına rağmen ek doz aşılara devam etme kararı, ülkelerin kendi vatandaşlarını Delta varyantından korumaya çalışırken, küresel bir salgın ile mücadelenin zorluğunu vurguluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın eylül ayından itibaren yaşlılar ve risk altındaki gruplar için üçüncü doz aşıları vurmaya çalıştığını bildirdi.

Macron Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Üçüncü doz aşı muhtemelen herkes için değil, yaşlılar ve riskli gruplar için gerekli olacak” ifadelerini kullandı.

Almanya Sağlık Bakanlığı ise, eylül ayından itibaren bağışıklığı baskılanmış hastalara, yaşlılar ve bakım evlerinde yaşayanlar için üçüncü bir doz aşı yapmayı planladıklarını açıkladı.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, üçüncü doz aşı uygulamasının en az eylül ayı sonuna kadar durdurulması çağrısında bulunarak, “Tüm hükümetlerin, halklarını Delta varyantından koruma endişelerini anlıyorum. Ancak küresel aşı miktarının çoğunu kullanmış olan ülkelerin daha fazlasını kullanmasını ve bu esnada dünyanın en savunmasız insanlarının korumasız kalmasını kabul edemeyiz” demişti.

Şarku’l Avsat