Afgan kadın vali, Taliban’a karşı koymak için bölge sakinlerini silahlandırıyor

Afgan Selime Mazari, aşırı muhafazakar ve ataerkil Afganistan’daki birkaç kadın eyalet valisinden biri ve şu an Taliban’a karşı savaşmak isteyen insanları toplama görevini yürütüyor.

Taliban, ABD’nin 20 yılın ardından Afganistan’dan geri çekilmesinden yararlanarak, son üç ayda sürdürdüğü kapsamlı saldırının ardından kırsal alanların büyük bir bölümünün kontrolünü ele geçirdi.

Taliban’ın gelişi ve katı kurallar koymasıyla insanların yaşam tarzı birçok bölgede değişti.

Ancak kuzeydeki en büyük şehir olan Mezar-ı Şerif’in yaklaşık 75 kilometre güneydoğusundaki izole bir dağlık bölge olan Çarkent’te bu büyük bir zorluk teşkil ediyor.

AFP’ye konuşan bölgenin ilk kadın yetkilisi Mazari (39), daha çatışmalar kendi eyaletine ulaşmadan mücadele etmek zorunda kaldığını söyleyerek, “Sosyal olarak insanlar bir kadın lideri kabul etmeye hazır değildi” dedi.

Mazari, Mayıs ayında başkent Kabil’de bir okula düzenlenen ve 80’den fazla kız öğrencinin ölümüne neden olan saldırı da dahil olmak üzere Taliban ve DEAŞ’ın saldırılarına maruz kalan Şii azınlık Hazaralardan.

Mazari’nin yönettiği bölgenin yarısı Taliban kontrolü altında, bu yüzden geri kalanını savunacak kişileri bir araya getirmek için çok zaman harcıyor.

Yüzlerce sakin, çiftçi, çoban ve işçi, sahip oldukları her şeye mal olsa bile onlara katıldı.

Mazari, “Halkımızın silahı yoktu ama silah almak için ineklerini, koyunlarını ve hatta topraklarını sattılar. Herhangi bir maaş almadan her gün ve gece cephedeler” diye konuştu.

Bölge polis şefi Sayid Nazir ise Taliban’ın kontrolü ele alamamasının tek sebebinin bu yerel direniş olduğuna inanıyor.

Kendisi de yakın zamanda Taliban ile yapılan savaşlar sırasında bacağından yaralanan ve topallamaya devam eden Nazir AFP’ye verdiği demeçte, “Başarılarımız halkımızın desteğinden kaynaklanıyor” dedi.

Mazari, 20 yıllık çiftçiliğin ardından silaha sarılan 53 yaşındaki Seyid Munavar da dahil olmak üzere, bölgedeki güvenlik güçlerini desteklemek için şimdiye kadar 600 kişiyi silahlandırmayı başardı.

21 yaşındaki Fayiz Muhammed, Taliban ile savaşmak için siyaset bilimi çalışmalarını askıya aldığını ve üç ay öncesine kadar herhangi bir silahlı saldırıya tanık olmadığını dile getirerek, “O zamandan beri üç savaşa katıldım. En şiddetli savaş ise üç gece önce, yedi saldırıyı püskürtmek zorunda kaldığımızda gerçekleşti” diye anlattı.

Çarkent sakinleri, Taliban’ın 1996 ve 2001 yılları arasında ülkeyi yönettiği ve katı yasaları uyguladığı zamanlara dair acı dolu hatıralara sahip.

Mazari, Taliban’ın yeniden iktidara gelmesi durumunda vali konumunda bir kadını kabul etmeyeceğinden emin.

Geçmişte kadınların refakatsiz çalışmasına ve dışarı çıkmasına engel olan Taliban, kız çocuklarının eğitimini de engelledi. Zina ile suçlanan kadınlar kırbaçlandı ve taşlanarak öldürüldü.

Taliban ile yaklaşmakta olan savaş için ofisinde milis liderleriyle birlikte toplantıya hazırlanan Mazari, “Kadınlar eğitim fırsatlarından men edilecek ve gençlerimiz işsiz kalacak” dedi.

Şarkul Avsat