(Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu)

Tunus Cumhurbaşkanı’ndan Nahda’ya: Kanser hücreleriyle diyalog mümkün değil

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Nahda Hareketi Şura Konseyi’nin diyalog çağrısı yapmasının ardından ‘kanser hücreleri’ olarak nitelendirdiği kişilerle geri dönüş olmadığını söyledi.

Said, diyalog çağrılarına yanıt verdiği videoda, “Dürüst olanlardan başkaları ile diyalog yok. Kanser hücreleriyle diyalog mümkün değildir. Ekmek ve su, geri dönüş yok” diyerek, 2011 yılında protestocuların eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’ye karşı ‘Ekmek ve su, Bin Ali’ye hayır’ diyerek attıkları ünlü slogana atıfta bulunuldu.

Nahda Hareketi, Kays Said’in Meclisin çalışmalarını durdurma kararı almasının ardından parti politikalarının ‘özeleştirisini’ yapmak gerektiğini kabul etti.

Nahda Hareketi Şura Konseyi, Kays Said’in aldığı kararların üzerinden geçen 11 günün ardından dün toplandı.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, Said’in kararlarının ardından yaşanan krizin çözülmesi, toplumsal barışın sağlanması ve reformların yapılması için tüm taraflarla diyaloga girmenin önemi vurgulandı.

Ülkedeki gelişmeler ve Tunus sokaklarının ifade ettiği mesajlarla orantılı olarak, son aşamada parti politikalarının derinlemesine bir özeleştiri ve gerekli incelemelerin yapılması ile programların yenilenmesi gerektiği ifade edildi.

Nahda, devrimden 10 yıl sonra ekonomik ve sosyal başarısızlık nedeniyle özellikle gençler arasında artan öfkenin anlaşılır olduğunun da altını çizdi.

Tunus, Cumhurbaşkanı’nın yeni bir başbakan atamasını beklerken, Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu (INLUCC), Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından 11 gün önce görevden alınan Başbakan Hişam el-Meşişi’nin mal varlığı beyanında bulunduğu anlara ilişkin fotoğraflarını yayımladı.

INLUCC’nin internet sitesinde yer alan fotoğraflar, Kays Said’in muhaliflerinin Meşişi’nin ev hapsinde tutulduğuna dair iddialarını çürütüyor gibi görünüyor.

Şarku’l Avsat