Sudan’ın istifa eden Başbakanı Abdullah Hamduk

Hartum, Addis Ababa büyükelçisini geri çekti

Sudan, Addis Ababa’nın Tigray’daki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik çabalarını reddetmesinin ardından, Addis Ababa Büyükelçisi Cemal eş-Şeyh’i istişare amacıyla geri çağırdı.

Etiyopyalı yetkililerin Sudan’ın Tigray krizindeki arabuluculuğunu “tarafsız olmadığı ve Etiyopya topraklarını işgal ettiği” gerekçesiyle reddeden açıklamaları Sudan Dışişleri Bakanlığı tarafından ‘garip’ olarak nitelendirilerek kınandı. Ayrıca, Etiyopya’nın Sudan’ın çatışmaya müdahalesine yönelik imaları da reddedilerek, bunların asılsız iddialar olduğu ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasında, Sudan’ın Etiyopya federal hükümeti ile Tigray bölgesi arasındaki anlaşmazlığı çözme konusundaki gayretinin Etiyopya’daki durumu istikrara kavuşturma isteği ve bölgesel barış ve istikrarı sağlama konusundaki kararlılığı nedeniyle olduğu vurgulandı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Abdullah Hamduk’un Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) örgütünün başkanlığı nedeniyle Etiyopyalı tarafları kapsamlı bir ateşkese varmaya ve Etiyopya’nın birliğini ve istikrarını korumak amacıyla siyasi diyalog sürecine girmeye yönelik teşvik etme çabalarına işaret etti.

Bakanlık, “bu konudaki seçenekleri belirlemek ve istişarede bulunmak için Etiyopya büyükelçimizi çağırdık” açıklamasında bulundu.