Suudi Arabistan herhangi bir koronavirüs vakasına rastlamadan Hac sezonunu organize etmeyi başardı (Fotoğraf- Beşir Salih)

Suudi Arabistan dünyanın çeşitli ülkelerinden umre başvurularını bugün almaya başlayacak

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaklaşık 18 ay önce askıya alınan umre ziyaretleri için bugünden itibaren dünyanın çeşitli ülkelerinden başvuruları almaya başlayacak.

Hac ve Umre Bakanlığı, Suudi Arabistan’da onaylanmış bir aşıyı olmaları şartıyla ayda 2 milyon umre ziyaretçisinin kabul edileceğini açıkladı.

Bakanlık, vatandaşlar ve ülkede yaşayanlar için de Eatmarna ve Tawakkalna uygulamaları üzerinden umre izni verileceğini bildirdi.

Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Abdulfettah Meşşat, koronavirüs tedbirlerine uyularak, günlük 60 bin, aylık ise yaklaşık 2 milyon umrecinin kabul edileceğini dile getirdi.

Meşşat, Hac ve Umre Bakanlığı’nın umre sezonu başlamadan önce ilgili makamlarla koordineli olarak umre ziyaretçilerinin yolculukları boyunca güvenliklerini sağlamak için çalıştığını söyledi.

Bakanlığın, umre ziyaretçilerinin geleceği ülkeler ve sayılarının belirlenmesi konusunda yetkili makamlarla koordineli olarak çalıştığını bildiren Meşşat, umre yapmak ve Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi’de ibadet etmek için ülkede onaylı Kovid-19 aşılarını yaptırmış olmanın ön şart olduğunu söyledi.

Güvenli ulaşım hizmetlerinin standartlarıyla ilgili olarak Meşşat, otobüsteki yolcu sayısının otobüsün kapasitesinin yüzde 50’sini geçmeyeceğini dile getirerek, umre ziyaretçilerinin otobüse binmeden önce Eatmarna ve Tawakkalna uygulamaları üzerinden gerekli izinlerinin kontrol edileceğini belirtti.

Meşşat, yurt dışından gelen umrecilerin başvurularına aşı olduklarına dair belgeleri eklemesi gerektiğini ifade ederek, ülkeye doğrudan girişlerin askıya alındığı ülkelerden Suudi Arabistan’a gelen yolculara yönelik karantina prosedürlerine bağlı kalınacağını da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan, geçtiğimiz kasım ayında yurt dışından ilk umre grubu olarak Pakistan ve Endonezya’dan sınırlı sayıda kişiyi kabul etmişti.

Suudi yetkililer, 60 bin kişinin hac farizasını yerine getirdiği bu seneki Hac sezonunu da, teknoloji ve yapay zekanın da katkısıyla herhangi bir koronavirüs vakası ortaya çıkmadan organize etmeyi başardı.

Şarku’l Avsat