Wuhan’da 11 milyon kişiye Kovid-19 testi yapıldı

Çin’in Wuhan şehrindeki yetkililer dün (Pazar) yaptıkları açıklamada, bir yıldan uzun bir süre sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yerel vakalarının kaydedilmesinin ardından, şehir genelinde 11 milyondan fazla kişiye Kovid-19 testinin uygulandığını açıkladılar.

Çin resmi haber ajansı Xinhua’ya göre, Wuhan’ın üst düzey yetkililerinden Li Tao, basın toplantısı sırasında salı günü başlatılan testlerin, 6 yaş altı çocuklar ve yaz tatilindeki öğrenciler dışında şehirde ikamet eden herkesi kapsadığını belirtti.

Cumartesi gününe kadar, şehirde 37 yerel vaka kaydedildi. Yapılan testlerin sonucunda ise asemptomatik 41 yerel vaka tespit edildi.

Şehir yetkilileri geçen hafta, Wuhan’ın virüsün yayılmasının ardından 2020’nin başlarında tanık olduğu olağanüstü karantina şartları sonrasında bir yıl boyunca enfeksiyon görülmedi. Ardından şehirdeki göçmen işçiler arasında yerel 7 vakanın tespit edildiği duyuruldu.

Yetkililer, test kampanyası için yaklaşık olarak 2 bin 800’ü sahada olmak üzere 28 binden fazla sağlık çalışanını seferber olduğunu açıkladı.

Çin, 2019’un sonlarında Wuhan’da virüsün ilk kez ortaya çıkmasından sonra yerel vaka sayısını neredeyse sıfıra indirmeyi başardı, bu durum ekonominin canlanmasını ve hayatın büyük ölçüde normale dönmesini sağladı.

Ancak, Nanjing Havalimanı’ndaki temizlik personeli arasında tespit edilen vakaların ülke genelinde birçok yeni vakanın kaydedilmesinin ardından, virüsün mutasyona uğramış Delta varyantının neden olduğu yeni salgın dalgası düzinelerce şehre ulaştı.

O zamandan bu yana, Çin, aylardır tanık olunanların en büyüğü olan bu salgın dalgasına karşı mücadele kampanyasının bir parçası olarak bazı şehirlerde yeniden kısıtlamalar uyguladı. İnsanlara evde kalmalarına yönelik direktifler verildi, yerel ulaşım durduruldu ve toplu testler gerçekleştirildi. Aynı zamanda Pekin, artan vakaları kontrol altına alma çabaları kapsamında denizaşırı seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırdı.

Çin Göçmenlik Dairesi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, zorunlu ve acil durumlar olmadıkça ülkeden çıkmak için gerekli olan normal pasaportları ve diğer belgeleri vermeyi durduracağını duyurdu.