İsrail ve Mısır güvenlik yetkilileri Refah Sınır Kapısını görüştü

Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulta, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Kahire’de bir araya geldi

Tel Aviv merkezli Walla haber sitesinin aktardığına göre, üst düzey bir İsrailli yetkili, yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulta ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat’ın, pazar günü Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Kahire’de bir araya geldiklerini bildirdi. Ziyaret sırasında tartışılan ana konular Gazze’deki durum ve ateşkesi tesis edecek temaslardı.

İsrail merkezli Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, Hulta Mısır’ın başkentine “sürpriz bir ziyaret” gerçekleştirdi. İsrailli yetkili, mahkum değişim sürecinin yanı sıra Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ve uzun vadeli bir sükunete ulaşılması için müzakereler yürüttü.

Basında çıkan haberlere göre, görüşmelerde Refah Sınır Kapısı da gündeme geldi. İsrailliler, Hamas’ın buradan silah kaçakçılığı yaptığına dair bilgiler aldıkları gerekçesiyle Mısır’dan burada daha sıkı bir izleme talep ettiler.

Üçlü arasındaki görüşme, Kamil’in İsrail ziyaretinden bir buçuk ay sonra gerçekleşti. Mısır İstihbarat Başkanının ziyaretinde, Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması amacıyla İsrail tarafıyla müzakereler yürütülmüştü.

Kamil, o sırada eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabat ile görüşmüş ardından Ramallah’ı ziyaret ederek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.

İsrail güvenlik heyetinin Kahire ziyareti, Gazze’den gönderilen yanan balonlar ve Tel Aviv’in hava saldırısı ve topçu atışlarıyla cevap vermesinin üzerine taraflar arasında gerginliğin tırmanmasının ardından geldi.

45 yaşındaki Eyal Hulta, temmuz ayı başında Başbakan Naftali Bennett tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atandı. Hulta daha önce Mossad’da politika departmanı başkanlığı görevini üstlenmişti. İsrail medya kaynaklarına göre, 15 Ağustos’ta resmi olarak göreve başlayacak olan Hulta, Mısır’ın başkentine “sürpriz bir ziyaret” gerçekleştirdi ve bu ziyarette Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile bir tanışma toplantısı yaptı.

Şarku’l Avsat