Suudi Arabistan toplum bağışıklığı sağlama yolunda ilerliyor (SPA)

Suudi Arabistan’da ikinci dozu alanların sayısı 10 milyonu geçti

Suudi Arabistanlı yetkililer, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte hayatı normale döndürmeyi amaçlayan çabalara büyük önem veriyor.

Suudi Arabistan’da nüfusun yaklaşık yüzde 30’u, yani 10 milyonu aşkın kişi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ikinci dozunu aldı. Tek doz aşı olanların sayısı da 20 milyonu geçti. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı dün, yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin iki doz koronavirüs aşısı olması gerektiği yönünde karar alındığını duyurdu. Bakanlık, Suudi Arabistan Merkez Bankası tarafından onaylanan sigorta poliçesini ibraz etmesi gereken 12 yaşın altındakilerin ise aşı olmasına gerek olmadığını bildirdi. 6 ay önce Kovid-19 geçirip iyileşen kişiler ve bir doz aşı olan kişilerin de bu karardan muaf tutulduğu belirtildi.

Suudi Arabistan vatandaşlarının Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Libya, Suriye, Lübnan, Yemen, İran, Türkiye, Ermenistan, Etiyopya, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Venezuela, Beyaz Rusya, Hindistan, Vietnam ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu 17 ülkeye seyahat etmeyi askıya aldığı kararını uygulamaya devam ediyor. Yasağa rağmen söz konusu ülkelere seyahat eden vatandaşlara üç yıl seyahat yasağı veriliyor.

Sağlık Bakanlığı önceki gün koronavirüs aşılarıyla ilgili söylentilere karşı uyarıda bulunmak amacıyla bir farkındalık kampanyası başlattı. Yetkililer, virüs hakkında söylenti yayan kişiler için bir yıldan az 5 yıldan fazla olmamak kaydıyla hapis ve para cezasının uygulanacağını aktardı.

Bakanlık, resmi kaynaklardan bilgi edinmenin önemine vurgu yaparken korona aşılarıyla ilgili söylentilere karşı uyarmayı amaçlayan “Seni Aldatmasın” sloganıyla bir bilinçlendirme kampanyasına imza attı.

Suudi Arabistanlı yetkililer, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte hayatı normale döndürmeyi amaçlayan çabalara büyük önem veriyor.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 796 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 534 bin 312’ye yükseldiğini bildirdi. Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada bin 393’ü ağır hasta olmak üzere 10 bin 428 aktif vaka olduğu kaydedildi. Bakanlığa göre şu ana kadar 557’si son bir günde olmak üzere 515 bin 318 kişi iyileşirken son 24 saatte 11 kişi yaşamını yitirdi. Toplam can kaybı 8 bin 345’e yükseldi. Sağlık Bakanlığı açıklamasında ayrıca şu ana kadar 30 bin bin 441 doz aşı yapıldığı bilgisini verdi.

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, cemaat arasında koronavirüs tespit edilmesinin ardından iki bölgede geçici olarak kapatılan dokuz caminin açıldığını duyurdu. Toplamda, 184 gün için geçici olarak kapatılan bin 984 cami sterilizasyon işlemlerinin ardından açılmış oldu.

Şarku’l Avsat