Irak, korkularla dolu bir erken seçim sürecinde

Irak’ta 10 Ekim’de yapılması planlanan erken seçim için geri sayım başladı. Birçok siyasi blok ve ittifak seçim kampanyalarını duyurmak için hareket geçti. Bunların arasında özellikle Şii çevrelerindeki diğer siyasi güçlerin yanı sıra Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu da yer alıyor. Henüz hiçbir Sünni veya Kürt ittifakı, çeşitli bölgelerdeki blok ve parti liderlerinin devam eden çalışmalarına rağmen propaganda kampanyasını açıklamadı.

Tüm çevreler, seçimlerin zamanında yapılacağını vurguluyor. Ancak bağımsız bir Iraklı siyasetçi ve eski milletvekili, bu hususta gizli kapılar ardında konuşulanların aşikare konuşulanlardan farklı olduğunu ifade etti. Iraklı siyasetçi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Herkes, Sadr Hareketi’nin seçimlere katılmama kararının kesin olduğunu ve bu karardan geri dönmelerinin mümkün olmadığını anladıktan sonra bu kararın getireceği sonuçlara dair yeni korkular belirmeye başladı. Bazı Şii çevreler, Sadr Hareketi’nin seçimlere katılmama kararı alarak artık rakip olmadığı bir sonraki hükümetin kurulmasından sonra bir Şii-Şii savaşının çıkmasından korkuyorlar. Sadr Hareketi’nin seçimlerden çekilmesi parlamentodaki güç dengelerini de değiştirebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Iraklı siyasetçi açıklamalarına şöyle devam etti: “Sadr Hareketi’nin seçimlere katılmama kararını tersine çevirmek için bir umut vardı. Ancak Sadr Hareketi’nin ne kadar üst düzey olursa olsun kendisini ikna etmek için gelecek olan tüm heyetleri reddetmesi, hareketi seçimlere yönelik kararından vazgeçirmek için gösterilen yoğun gayretleri başarısızlığa uğrattı. Geçtiğimiz dönemlerdeki deneyimlerine dayanarak Sadr Hareketi’nin bu kararını sorgulayanlarda bir başka korku ve endişe durumu kendini göstermeye başladı. Ortaya çıkan gelişmeler, herkesin seçimlerden sonraki parlamentonun ve hükümetin kurulmasından sonra Sadr’ın seçenekleriyle nasıl başa çıkacağını düşünmesine neden oldu. Bazı kimseler, Sadr’ın, bir sonraki başbakanın atanmasında rol almak isteyebileceğini veya bazı bakanlıklar ve mevkiler ile yetinebileceğini düşünürken, birçok kimse, Sadr’ın, başbakanın atanmasında rol oynamakla veya bazı bakanlık pozisyonlarını elde etmekle sınırlı kalmayan gizli bir planı olduğunu düşünüyor. Özellikle bir sonraki hükümeti, Sadr’ın en büyük rakibi olan El Fetih İttifakının veya başbakanlığa dönmekten ziyade siyasi istikrarı sağlamak istediğine dair açıklamalar yapmasına rağmen bu makam için hırslı görünen Maliki’nin kuracağı düşünülürse, Sadr’ın planları başbakan atamanın veya birkaç bakanlık almanın çok daha ötesine geçebilir.”

Iraklı siyasetçi açıklamalarını şu sözlerle bitirdi: “Sadr’ın muhalifleri Sadr’ın gücünün boyutunu biliyor. Bu nedenle herhangi bir siyasi denklemde Sadr’ı görmezden gelmek zor. Sadr Hareketi’nin üyelerinin seçime girmemesi halinde parlamentodaki çoğunluğu kaybedeceğini ve Şii partilerden vekil seçilemeyeceklerini söylemek de boş bir iddiadır. Zira Sadr Hareketi, parlamentodaki çoğunluğunu bölünmekten nasıl koruyacağına dair bir plan geliştirdi.”

Seçim kampanyasının açılış töreninde konuşan Maliki, seçimlerin ertelenmesi girişimlerine cevaben “Ne derlerse desinler ne yaparlarsa yapsınlar ve neyle tehdit ederlerse etsinler seçimler gerçekleşecektir” dedi ve herkesi “başkasını karalama veya silahla tehdit etme faaliyetlerinden uzak durmaya ve bu demokratik sürece zarar vermemeye” davet etti.

Diğer yanan Irak cumhurbaşkanlığı, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih’in, seçimlerin ertelenmesi yönündeki görüşleri desteklediğine dair haberleri yalanladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ” Bir Irak medya kuruluşu tarafından, Cumhurbaşkanı Berham Salih’in, siyasi bloklara, önümüzdeki Ekim ayında yapılması planlanan erken seçimi kabul etmediğini bildirdiğine dair aktarılan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır” denildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin planlanan tarihte yapılması konusunda en istekli kişilerden biri olduğu ve Iraklı güçler, bloklar ve siyasi partilerle yaptığı görüşmeler de bunu açıkça doğruluyor denildi.

Şarkul Avsat