Afgan hükümeti, şiddetin sona ermesi karşılığında Taliban’a güç paylaşımı teklif etti

Afganistan hükümeti müzakere ekibinden bir kaynağın bildirdiğine göre, hükümet ülkeyi kasıp kavuran şiddeti durdurması karşılığında Taliban hareketine bir güç paylaşımı anlaşması teklif etti.

Kimliğinin açıklanmaması koşuluyla gazetecilere konuşan kaynak, “Afgan hükümeti Katar’ın arabuluculuğu aracılığıyla bir teklifte bulundu. Öneri, Taliban’ın ülkedeki şiddetin sona ermesi karşılığında iktidarı paylaşmasına izin verecek” dedi.

Afganistan’daki güvenlik durumu, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un ülkeden çekilmenin son aşamasına başladığı mayıs ayından bu yana önemli ölçüde kötüleşti.

Son günlerde hızlı bir şekilde ilerleyen Taliban, bir hafta içinde 7’si ülkenin kuzeyinde olmak üzere 34 vilayet başkentinden 10’unu ele geçirdi ve başkent Kabil’e daha da yaklaştı.

Afgan hükümeti ve Taliban, Katar’ın başkenti Doha’da aylardır aralıklı görüşmeler yapıyor. Ancak bilgili kaynaklar, Taliban’ın savaş alanında ilerlemesiyle müzakerelerin gerilediğine işaret etti.

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD öncülüğündeki işgalin ardından yaklaşık 20 yıldır Afganistan’da konuşlanan yabancı güçler son aylarda geri çekilmeye başladı.

Bu güçlerin geri çekilmesinin, özellikle saha operasyonları için hava desteğinin yokluğunda Afgan güçlerini zayıflatacağına dair korkular var.

Şarku’l Avsat