İsrail mahkemesi Kudüs’te Filistinlilerin evlerini yıkma kararını dondurdu

Kudüs’teki bir İsrail mahkemesi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Silvan mahallesinde bulunan Filistinlilere ait evlerin yıkımını altı ay süreyle dondurma kararı aldı. Mahalle sakinlerinin avukatı kararın bir ilerleme olduğunu, ancak bir zafer olmadığını ifade etti.

İsrail, Silvan mahallesinde bulunan 100’e yakın evin kamu malları üzerine yasadışı olarak inşa edildiğini iddia ederek yıkım emri vermişti. pazartesi günü, Kudüs Yerel İşler Mahkemesi kararın altı ay süreyle dondurulduğunu duyurdu. Yargıç Segal Albo, bir erteleme hakkı olduğu sonucuna vardığını kaydederken, 16 evin derhal yıkılması gerektiği ifade edildi.

Silvan mahallesindeki Filistinlilerin avukatı Ziyad Kavar, yargının verdiği sürenin bir ‘ilerleme’ olduğunu, ancak ‘zafer’ olmadığını belirterek, İsrail makamlarına baskı yapmak için yabancı diplomatlarla temasa geçtiğini ifade etti.

Şu anda işgal altındaki Doğu Kudüs’te uluslararası hukuka göre yasadışı olarak yaklaşık 210 bin yerleşimci yaşıyor, buradaki Filistinli sayısı ise 300 bini aşıyor.

Avukat Kavar, müvekkillerinin inşa ettikleri evlerini resmi evrak için yetkililere kaydettirmeye çalıştıklarını ifade ederek söz konusu bölgede ruhsat almanın mümkün olmadığını vurguladı.

Yıkılması gereken evler, İsrail’in, Yahudi geleneğine göre üç bin yıl önce aynı yere başkentini kuran Kral Davud’a adanmış bir bahçe inşa etmeyi planladığı yerde bulunuyor.

Mahkeme tarafından verilen karar, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesindeki İsrailli yerleşimciler lehine Filistinli aileleri sınır dışı etme kararını ertelemesinden 10 gün sonra geldi.

Kudüs’teki yerleşim bölgelerini takip eden İsrailli Ir Amim Derneği’ne göre, Şeyh Cerrah ve yakınlardaki Silvan mahallesinde bulunan bine yakın Filistinli evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Şarku’l Avsat