Geçtiğimiz temmuz ayının sonunda Suudi petrol türevlerinin üçüncü partisini Yemen'e taşıyan petrol tankeri Aden limanında (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan yardımları Aden ve Hadramut gecelerini aydınlatıyor

Suudi Arabistan’ın Yemen’deki santrallere sağladığı akaryakıt hibesi, Aden, Lahic ve Abyan illerindeki santrallerin üretim kapasitelerini yüzde 40’a varan oranlarda arttırdı. Şarku’l Avsat’ın sahadan ve yerel sakinlerden edindiği bilgiye göre, Hadramut Valiliği de öncekinden daha iyi bir üretim yüzdesi kaydetti.

Yerel sakinler, Suudi Arabistan’ın hibesiyle orman yangınlarıyla mücadelenin 6 saatten 3 saate düştüğünü belirterek Yemen bütçesinin büyük miktarlarda tasarruf sağladığını bildirdi. Sakinler ayrıca, hibe sayesinde istasyonlar için belirlenen sevkiyatların gecikmesi nedeniyle her ay elektrik santrallerinin kapatılması zahmetinden kurtulduklarını bildirildi.

Meşru hükümetin ülkenin geçici başkenti olarak kabul ettiği Aden kentindeki olumlu etkileri halk tarafından övgüyle karşılandı. Hükümet çalışanı Abdulaziz el Saggaf, Suudi Arabistan’ın elektrik santrallerine sağladığı sürekli hibelerin, nüfusun elektrikten yeteri kadar yararlanmasına neden olduğunu ifade ederek, söndürme saatlerinin, hibenin gelmesinden önceki durumdan farklı olarak, çalışma saatlerinin yarısından daha azına indiğini kaydetti. Çünkü bazı istasyonlar yakıt bitimi sebebiyle çalışmayı durduruyordu.

Bir giyim mağazasında çalışan Emin Abdullah, hibenin yarattığı farkın çok büyük olduğunu, tüm insanların sık sık yaşanan kesintilerden ve bunun yaşlılar, çocuklar ve hastalar üzerindeki etkilerinden şikayet ettikten sonra elektrik hizmetinin iyileştirilmesinden söz ettiğini belirterek, aynı zamanda gıda stoku, ekonomi ve iş dünyasına olan katkılarını da atıfta bulundu.

Abdullah açıklamasında, zayıf elektrik ve yaz sıcakları sebebiyle birçok sektörün bu durumdan etkilendiğini, hatta bazı ailelerin otellerde yaşamak zorunda kaldığını ifade ederek bugün gelinen noktada Allah’a şükrettiklerini vurguladı.

Akaryakıt hibesi kapsamındaki alanlar arasında yer alan Hadramut vilayetinin en büyük şehri olan Mukalla şehrinde elektrik üretiminde önemli bir iyileşme yaşanıyor.

Mukalla’daki yerel bir radyo istasyonunun müdürü olan Mecdi Baziyad, Suudi Arabistan’ın sağladığı akaryakıt hibesinin Hadramut sahilindeki ilçelerde ve Mukalla şehrinde elektrik hizmetlerinde dikkate değer bir istikrar sağladığını ve bu gelişmenin inkar edilemeyeceğini söyledi.

Baziyad açıklamasında, akaryakıt sevkiyatlarının Mukalla limanına düzenli olarak devam etmesi gerektiğini çünkü bazı sevkiyatlarda yaşanan gecikmelerin kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Yetkili, Hadramut sakinlerinin yaz aylarında elektrik hizmetlerinin sağlanması için gerekli olan dizel, motorin ve yağ gibi yakıtlarla elektrik santrallerine destek olan Suudi Arabistan Krallığı’na teşekkürlerini ilettiğini bildirdi.

Öğretmen Hamis Ahmed ise, elektrik durumunun eskisinden çok daha iyi olduğunu belirterek, Suudi Arabistan hibesinin tasarrufa katkı sağladığını ve hizmeti iyileştirdiğini aktardı.

Suudi Arabistan’ın akaryakıt hibesi, elektrik enerjisi üretim düzeyi üzerinde olumlu bir etki elde etmek ve kamu hizmetlerini iyileştirmek için çeşitli valiliklerde 80’i aşkın istasyonun işletilmesiyle ihtiyaçlara göre partiler halinde dağıtılıyor. Hibe, enerji yüzdesini tüm illerde yüzde 25’in, Aden’de ise yüzde 40’ın üzerine çıkmasına katkı sağladı.

Akaryakıt hibesi ayrıca geçtiğimiz Mart ayına göre elektrik kesintilerinin sayısının azalmasına katkı sağlayarak kullanımda yüzde 30’luk bir artış yaşanmasına katkı sağladı.  Yardım ayrıca, Yemen’deki ekonomi, sağlık, eğitim ve hizmet gibi hayati alanlarda olumlu bir etki yarattı.

Suudi hibesi, sadece elektrik sektörünü iyileştirmekle kalmadı aynı zamanda hükümetin bütçe yükünü de hafifletirken, iş olanakları sağlanmasına da katkıda bulundu.

Suudi Arabistan, Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı, akaryakıt türevleri için mekanizma geliştirmek adına Yemen hükümetiyle birlikte çalışıyor. Hükümet, tüm bakanlıklar ve ilgili makamlardan oluşan bir denetleme, kontrol ve takip komitesi oluşturdu. Komite, hibelerin yüksek güvenilirlik, bütünlük ve şeffaflık ile yararlanıcı istasyonlara ulaşmasını sağlayan bir yürütme programı ve bir kontrol mekanizmasıyla bağlantılı.

Ortak komite, memur maaşlarını ödeyerek yaşam standartları ve temel hizmetleriyle Yemen hükümetinin harcamalarını yönlendirmesine yardımcı olan hibe sevkiyatlarının planlanması üzerinde çalışıyor.

Akaryakıt hibesi,  Yemen’de eğitim, sağlık, su, ulaşım, tarım, balıkçılık ve devlet kurumlarının kapasitesi geliştirmek gibi 7 alanda 204’ü aşkın kalkınma projesi ve girişimi sağlayan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı’nın desteklerinin bir parçası.

Şarku’l Avsat