ABD Büyükelçiliği, Taliban Kabil’e yaklaşırken hassas belgeleri imha etmeye başladı

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği, çalışanlarına, Taliban başkent Kabil’e yaklaşırken, örgütün propaganda amacıyla kullanabileceği hassas belgeleri ve ABD sembollerini imha etmelerini emretti.

Gazeteciler tarafından ulaşılan bir notta, bir büyükelçilik yetkilisi, personele yakma fırınının ve diğer belge imha ekipmanının nerede olduğunu söylüyor. Notta, imhanın, elçilik veya bakanlık amblemini, Amerikan bayraklarını ve reklam amaçlı kullanılabilecek diğer öğeleri barındıran eşyaları kapsadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, söz konusu uygulamanın, ABD’nin bir ülkedeki diplomatik varlığının azalması durumunda normal bir prosedür olduğunu vurguladı. Sözcü, “Dünyanın her yerindeki diplomatik temsilciliklerimiz, personel sayısını azaltırken standart bir prosedür izliyor” dedi.

ABD, ülkenin en büyük şehirlerini kontrol altına alan ve Kabil’e yakın olan Taliban’ın hızlı ilerlemesinden endişe duyuyor. Bununla beraber, ABD Savunma Bakanlığı, Taliban’ın hızlı ilerlemesine rağmen, Kabil’in yakın bir tehlike ile karşı karşıya görünmediğini açıkladı.

Pentagon sözcüsü John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, Kabil’in şu anda yakın bir tehlike atmosferi yaşamadığını, ancak Taliban’ın Kabil’i izole etmeye çalıştığını ifade etti.