Suudi Arabistan, koruyucu önlemler eşliğinde, yurt dışından umreci kabul etmeye başladı

Suudi Arabistan, dün (Cumartesi), umrecilerin güvenlik ve sağlıkları için alınan ihtiyati ve koruyucu tedbirler eşliğinde, yurt dışından gelen ilk umreci gruplarını sıcak bir karşılama ile kabul etti.

Uygulama mekanizmalarını devreye sokmak ve umreciler için güvenli, kolay bir ortam sağlamak için ilgili makamlarla koordineli olarak çalışan Hac ve Umre Bakanlığı’na ek olarak, Pasaportlar Genel Müdürlüğü, umrecileri karşılamak ve onlara hizmet vermek için tüm teknik hazırlıkları önceden tamamladı.

Suudi Arabistan, geçtiğimiz Pazartesi günü dünyanın çeşitli ülkelerinden kademeli olarak umre talepleri almaya başladı ve kapasiteyi ayda 2 milyon umreciye kadar çıkardı. Sağlık protokolleri, ülke dışından gelen umreciler için ülkelerindeki resmi makamlar tarafından onaylanmış bir aşı sertifikası sunmayı gerektiriyor. Ayrıca aşıların Suudi Arabistan makamları tarafından kullanımına onay verilmiş aşılardan olması gerektiği belirtildi. Ülkeye doğrudan girişlerinin askıya alındığı ülkelerden gelen umrecilere yönelik karantina uygulaması prosedürleri ise devam ediyor.

Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Abdulfettah Meşşat, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, yurtdışından gelen umreciler için Mekke ve Medine’deki ikamet yerlerinde, şüpheli vakaları izole etmek ve konaklama tesislerini ilgilendiren sağlık protokollerini takip etmek için güvenlik tedbirlerinin uygulanacağını ifade etti. Ayrıca, otellerin hizmetlerini merkezi rezervasyon sistemi aracılığıyla sunma zorunluluğu ve oteller için belirli sınıflandırma kategorilerinin belirlenmesi gibi Hac ve Umre Bakanlığı tarafından belirlenen ek kriterlerin de uygulanacağını belirtti.

Umreci sayısının günlük 60 bin olmak üzere, ayda iki milyona ulaştığına dikkat çeken Meşşat, güvenli umrenin kademeli olarak başlamasından bu yana ‘Eatmarna’ ve ‘Tawakkalna’ uygulamaları aracılığıyla umre, namaz ve ziyaret için izin alanların sayısının 25 milyonu aştığına işaret etti. Ayrıca umre ibadetinin zamanlamalarla sınırlı olacağını da açıkladı. Mescid-i Haram’da kalabalığı önlemek amacıyla, umreci sayısının her periyotta, farz namazların ve Cuma namazlarının vakitlerine göre, 4 bin ile 12 bin 500 arasında değişeceğini ifade etti.

Öte yandan, Suudi Arabistan’daki Corona virüsü günlük vaka sayısında gözle görülür bir düşüş görülürken, vakaların iyileşme oranında artış oranı ise devam etti.

Sağlık Bakanlığı, dün, 609 yeni vakanın tespit edildiğini ve 1651 vakanın iyileştiğini açıkladı. Böylece aktif vaka sayısı 7bin 575’e ulaştı, bunlardan bin 360’ının durumu ise kritik. İstatistikler, ülkedeki toplam vaka sayısının 537 bin 983 olduğunu, iyileşenlerin sayısının ise 522 bin 9’a ulaştığını ifade etti. Korona virüsü kaynaklı toplam vefat sayısı ise 8 bin 399’a ulaştı.

Suudi Sağlık Bakanlığı, toplumun tüm fertlerini koruyucu tedbirleri uygulamaya devam etmeye ve hızla yayılan virüs varyantlarını önlemek için iki doz korona aşısını tamamlamaya davet etti.

Buna ek olarak, Suudi Arabistan’daki Cizan bölgesindeki güvenlik yetkilileri, Ahad el-Masarihe vilayetine bağlı köylerden birinde, 92 kadını, salgının yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin ihlal edildiği bir toplantıya katılmaları nedeniyle tutukladı. Bölge Emniyet Basın Sözcüsü Binbaşı Nayef Hakemi, söz konusu toplantıya katılanlar ve toplantının yapıldığı tesis sorumlusu hakkında yasal işlemlerin başlatıldığını ve kanunun öngördüğü cezaların uygulandığını açıkladı.

Şarkul Avsat