Trump: ABD tarihinin en büyük yenilgilerinden biri olacak

Eski ABD Başkanı Donald Trump, halefi Joe Biden’ı, Taliban’ın Afganistan’daki zaferi ve pandemi, ekonomi ve benzeri konuların kötü yönetilmesi nedeniyle istifaya çağırdı.

Trump yaptığı açıklamada, “Joe Biden’ın, Kovid-19 vakalarındaki artış, sınır felaketi, enerji bağımsızlığının yok edilmesi ve kötü ekonomimizin yanı sıra Afganistan’da olmasına izin verdiği şey nedeniyle, utanç içinde istifa etmesinin zamanı geldi” dedi.

Dün yayımladığı diğer bir açıklamada ise “Joe Biden’ın Afganistan’da yaptığı efsane. Amerikan tarihinin en büyük yenilgilerinden biri olarak tarihe geçecek!” dedi.

Afganistan’ı terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani pazar akşamı Taliban’ın kazandığını kabul ederken, medyaya servis edilen görüntülerde isyancıların Kabil’deki başkanlık sarayında zafer sloganları attığı görülüyordu.

Taliban’ın askeri zaferi, iktidardan uzaklaştırılmasından yaklaşık yirmi yıl sonra, Amerikan desteğinin yokluğu ile beraber Afgan hükümet güçlerinin çöküşüyle ​​tamamlandı.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, pazar akşamı, Twitter’da “Afganistan İslam Emirliği’nden askeri birliklerin güvenliği sağlamak için Kabil şehrine girdiğini” duyurdu.

Biden, ülkedeki yirmi yıllık savaşı sona erdiren kararını savunarak pazar günü yaptığı açıklamada “Afganistan’da Amerikan askeri varlığını yöneten dördüncü başkanım (…) Bu savaşı beşinci bir başkana devretmek istemiyorum” dedi.

Trump, mevcut durumun ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyerek Taliban’ın Afganistan’daki askeri ilerleyişinden Biden’ı sorumlu tuttu. Trump yaptığı açıklamada, “Şu an ben başkan olsaydım, bütün dünya Afganistan’dan çekilişimizin bir şarta bağlı olduğunu bilirdi. Geri çekilme daha farklı ve daha başarılı olabilirdi ve Taliban bunu herkesten daha iyi biliyordu Taliban liderleriyle kişisel görüşmeler yaptım ve bugün yaptıklarının kabul edilebilir olmayacağını anladılar” dedi.

Şarku’l Avsat