İspanya, 14 göçmenin öldüğü facianın ardından bir insan kaçakçısını gözaltına aldı

İspanyol polisi ağustos ayında Kanarya Adaları’na ulaşmaya çalışırken yaşamını yitiren 14 kişinin bindiği teknenin kaptanı olduğundan şüphelenilen bir kişiyi gözaltına aldı.

AFP’nin aktardığına göre polis güçleri 43 yaşındaki Faslının, bir ticaret gemisi tarafından kurtarılmadan önce Atlantik Okyanusu’nda iki hafta boyunca bir gemiye kaptanlık yaptığını aktardı. Teknedeki 47 Afrikalı göçmenden 10’u yolculuk sırasında yaşamını yitirirken 4’ü ise oldukça zorlu olan hava şartlarında gerçekleşen kurtarma operasyonu sırasında denize düşerek boğuldu.

Polis söz konusu teknenin Fas’tan Kanarya Adaları’na doğru yola çıkmasından üç gün sonra yakıtının, suyunun ve yiyeceğinin bittiğini belirtti. Açıklamada göçmenlerin deniz suyu içmeye başladığı ve ölenlerin cesetlerinin denize atıldığı ifade edildi.

Soruşturma ile ilgili yapılan açıklamada kaptanlardan birinin göç sırasında öldüğü, diğerinin ise Kanarya Adaları’ndaki Göçmen Kabul Merkezi’ne sığındığı ve tutuklandığı kaydedildi. Kaptan, insan ticareti yapmak ve adam öldürmek ile suçlandı.

İspanya İçişleri Bakanlığı’na göre 2006 yılında yaşanan göçmen krizinin ardından, 2020 yılında Kanarya Adaları’na 23 bin 23 göçmen ulaştı. Bu, adaya 2019’da ulaşan göçmen sayısından sekiz kat daha fazla.

Uzmanlar göçmen sayısının bu yıl daha da fazla olabileceği görüşündeler. 1 Ocak- 15 Ağustos tarihleri arasında Kanarya Adaları’na 2020 yılındakinden iki kat daha fazla, 8 bin 222 göçmen ulaştı.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre ocak ayından bu yana Kanarya Adaları açıklarında 300 göçmen yaşamını yitirirken bu sayı 2020 yılında ise 850’ye yükseldi.

Göçmenleri takip eden İspanyol sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras geçen yıl en az bin 851 kişinin Avrupa’ya göç etmeye çalışırken öldüğünü açıkladı.

Şarkul Avsat