Londra, Rus muhalefet lideri Navalni davasında 7 Rus vatandaşına yaptırım uyguladı

İngiltere hükümeti, bir yıl önce Rus Muhalefet Lideri Aleksey Navalni’nin bir uçakta zehirlenmesine katkı sağladığı için 7 Rus vatandaşına yaptırım uyguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Rus güvenlik kurumlarında çalışan 7 kişiye ABD ile birlikte alınan tedbirler ile seyahat yasağı getirildi ve mal varlıkları donduruldu.

İngiltere ikinci kez Navalni davasında yaptırım uyguluyor. İngiltere, Ekim 2020’de Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov ve Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko dahil olmak üzere 6 Rus yetkiliye yaptırım uygulamıştı.

Yapılan açıklamada ikinci kez yaptırım uygulanan kişilerin 20 Ağustos 2020 tarihinde Navalni’ye yönelik saldırının hazırlanmasında veya gerçekleştirilmesinde doğrudan sorumlu oldukları belirtildi.

FSB üyesi olduğu iddia edilen Alexey Alexandrov, Vladimir Panyaev ve Ivan Osipov’a yaptırım uygulandı. FSB üyesi dört üst düzey yetkilisi de yaptırım uygulanan kişiler listesinde.

45 yaşındaki Navalni, 2014 yılındaki bir dava dolayısıyla iki buçuk yıllık hapis cezasında. Ancak Navalni hapiste olma sebebinin siyasi nedenlerden kaynaklandığını söylüyor.

Navalni, Kremlin’i suçladığı sinir gazı ile zehirlenme davasından sonra tedavi olmaya Almanya’ya gitmişti. Ocak ayında Rusya’ya döndüğünde havalimanında gözaltına alındı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Rusya, herhangi bir kimyasal silah kullanarak uluslararası hukuku ihlal ediyor ve şeffaf bir şekilde soruşturma yapılmalıdır” açıklamasında bulunarak açık bir mesaj göndermeyi amaçlandığını belirtti.

Londra ve Washington hazırladıkları ortak bir bildiride Rusya’yı Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin yükümlülüklerine tam bir şekilde uymaya çağırdı. Müttefikler, Rus makamlarının bir soruşturma yürütmediğini ve Rusya’da kimyasal silah kullanımının bir açıklama getirilmediği için üzgün olduklarını açıkladı.