Biden, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilme sürecini uzatma ihtimalini düşünüyor

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından Kabil’deki tahliyelerin neden olduğu kaos ve müttefiklerinin baskısı karşısında, ABD askerlerinin çekilme sürecini uzatmayı düşündüğünü söyledi.

Biden dün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Afganistan’dan devam eden tahliyeler nedeniyle ABD askerlerinin çekilme sürecinin uzatılma ihtimalini askeri yetkililerle görüştüklerini bildirerek, “Bizimle ordu arasında uzatma konusunda devam eden görüşmeler var. Uzatmak zorunda kalmamayı umuyoruz, ancak tahliye sürecinin ilerlemesini tartışacağız” dedi.

ABD Başkanı’nın bu ifadelerine yorum yapan bir Taliban yetkilisi ise, Afganistan’daki yabancı güçlerin 31 Ağustos olarak belirlenen çekilme süresini uzatmaya çalışmadıklarını dile getirdi.

Öte yandan, Taliban’ın üst düzey yöneticilerinden Emir Han Muttaki, binlerce Afgan’ın ülkeden gitmek üzere akın ettiği başkent Kabil’deki havaalanında yaşanan kaostan ABD’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Muttaki konuya ilişkin açıklamasında, “ABD tüm gücü ve olanaklarıyla havaalanında düzeni sağlayamadı. Ülkenin her yerinde barış ve sükunet var ama sadece Kabil havaalanında kaos var. Bu mümkün olan en kısa sürede durmalı” dedi.

Bir NATO yetkilisi ise, bir hafta içinde on binlerce çaresiz Afgan’ın Kabil Havaalanı’na akın etmesiyle yaşanan kaosta en az 20 kişinin öldüğünü bildirdi.

Taliban, 15 Ağustos’ta Kabil’e girdiğinden beri politikasının ülkeyi 1996 ile 2001 yılları arasında yönettiği zamana göre daha az katı olacağını iddia ederek, halkı yaklaşımını değiştirdiğine ikna etmeye çalışıyor. Ancak bu, verilen vaatlere ikna olmamış binlerce Afgan’ın ülkeyi terk etmek için çabalamasına engel olmuyor.

Şarku’l Avsat