Fas’tan Cezayir açıklaması: Haksız bir karar!

Fas, Cezayir’in diplomatik ilişkileri kesme yönündeki ‘tamamen haksız’ kararından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, kararın arkasındaki ‘asılsız ve saçma’ gerekçeleri reddetti.

Fas Dışişleri Bakanlığı tarafından dün geç saatlerde yapılan açıklamada, son dönemde gözlemlenen gerginliği tırmandırma mantığı göz önüne alındığında bu kararın beklendiği vurgulandı.

Bunun arkasındaki ‘asılsız ve saçma’ gerekçelerin reddedildiği ve alınan karardan üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, “Fas Krallığı, Cezayir halkının güvenilir ve sadık bir ortağı olmaya, Mağrip bölgesinde barışçıl ve yapıcı bağlar geliştirmek için özenle ve sorumlu bir şekilde çalışmaya devam edecektir” denildi.

Ne olmuştu?

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramdane Lamamra, dün akşam ‘düşmanca eylemleri’ nedeniyle Fas ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Lamamra konuya ilişkin dün akşam düzenlediği basın toplantısında, “Cezayir, Fas Krallığı ile bugünden başlayarak diplomatik ilişkileri kesmeye karar verdi. Tarih, Fas’ın Cezayir’e yönelik kötü ve düşmanca tavırlarını kanıtlamıştır” diye konuştu.

Lamamra, bu sözleri ile 1963 savaşından başlayarak, Fas’ın İsrailli bir şirketin yaptığı Pegasus casusluk programını kullanarak Cezayirli yetkilileri takip etmesine kadar atıfta bulundu.

Şarku’l Avsat