Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Guterres: Arakanlı mültecilerin durumu unutulmuş bir kriz haline gelmemeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Bangladeş’teki Arakanlı mültecilerin durumunun unutulmuş bir kriz haline gelmemesi gerektiğini bildirdi.

Guterres, Myanmarlı mültecilerin ordunun şiddetinden Bangladeş’e kaçışının 4. yıldönümü münasebetiyle dün yaptığı yazılı açıklamada, Myanmarlı mültecilerin ülkelerine güvenli, gönüllü, onurlu ve sürdürülebilir dönüşlerine elverişli koşulların yaratılmasında önemli ilerleme sağlanmasına yardımcı olmak için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri’nin açıklaması şöyle devam etti:

“Arakanlı mültecilerin ve diğer toplulukların yerinden edilerek, Myanmar’ın Arakan eyaletinden Bangladeş’e kitlesel olarak kaçmasının üzerinden 4 yıl geçti. Şu anda, yaklaşık bir milyon Arakanlı mülteci kötü koşullarda yaşamaya devam ediyor.”

BM Genel Sekreteri açıklamada ayrıca, “Myanmar’da sistematik ayrımcılığın, haklardan mahrum bırakmanın ve toplumsal şiddetin temel nedenlerini ele almak esastır” ifadelerini kullandı.

Guterres, uluslararası toplumu, Arakanlı mülteciler ve onları cömertçe karşılayan Bangladeş hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde hareket etmeye devam etmeye çağırdı.

BM’nin aktif yardım sağlamaya devam etmeye kararlı olduğunu da vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) yakın tarihli bir raporda, “2020 yılı, Bengal Körfezi ve Hindistan’ın Andaman Denizi rotasındaki çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere Arakanlı mülteciler için en ölümcül yıl oldu” denildi.

Şarku’l Avsat