Bukette hangi tür çiçeklerin yer aldığı henüz bilinmiyor (Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü)

Meksika’daki eski bir tünelde 2 bin yıllık çiçek buketleri bulundu

Arkeologlar, buketlerin tünelde gerçekleştirilen ritüellerde kullanıldığını ifade etti

Meksika’nın ünlü antik kenti Teotihuacan’da yer alan bir piramidin altında yaklaşık 2 bin yıllık çiçek buketleri bulundu. Arkeologlar, buketlerin o dönemde ritüellerde kullanıldığını ifade etti.

Buluntular, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden Arkeolog Sergio Gómez Chávez liderliğindeki uzun soluklu bir keşif gezisinde ortaya çıkarıldı.

Chávez ve ekibi, söz konusu buketleri Teotihuacan’ın en büyük üçüncü piramidi olan Tüylü Yılan Tapınağı’nın altındaki bir tünelde buldu.

Bulgularını yerel gazete La Jornada’yla paylaşan araştırmacılar, M.S. 1. ila 5. yüzyıllar arasında tahminen 125 bin kişiye ev sahipliği yapan Teotihuacan’ın kalıntılarında bu kadar iyi korunan bitki örneklerine ilk kez rastlandığını söylüyor.

Buketlerde ne tür bitkilerin yer aldığı henüz netlik kazanmasa da Chávez ve meslektaşları, bunların bir ritüelin parçası olarak kullanıldığına inanıyor.

Zira ekip tünelde birkaç kilo kömür de buldu. Bu durum, çiçeklerin bir şenlik ateşine eşlik ettiğini düşündürüyor.

“Çok iyi durumda 4 buket çiçek var” diyen Chávez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hala iplerle bağlılar, muhtemelen pamuk iplikleri. Bu çok önemli bir bulgu çünkü burada yapılan ritüellerin göstergesi.”

Buketlerin bulunduğu tünel, yine Chávez ve meslektaşları tarafından 2003’te tesadüfen keşfedilmişti. Tünel yüzeyin yaklaşık 12 metre altında bulunuyor.

2003’ten bu yana ekip, bu tünelde 100 binden fazla arkeolojik nesne tespit etti. Bunlar arasında jaguar ve insan heykelleri, mücevherlerle süslenmiş ahşap maskeler ve yüzlerce metalik küre yer alıyor.

Chávez ve ekibi bu gizemli tünelin keşfinin son aşamalarına geldi. Ancak bu yeni keşfedilen buketler gibi önemli buluntuları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyorlar.

Chávez 12 yıllık keşif gezisinden elde ettiği bulguların önemini şöyle açıklıyor:

“Bu malzemeler, eski Mezoamerikan halklarının dünya görüşünü, dinini ve özellikle tünelin içinde gerçekleştirilen ritüelleri birçok yönden anlamamızı sağlıyor.”

Independent Türkçe