Husiler, anlaşmazlık yaşanan liderleri görevden alacak

Husi milislerin lideri Abdulmelik el-Husi’nin, grubun yolsuzluğuna karşı artan halk öfkesinin ve kanatları arasında para ve gayrimenkullere ilişkin anlaşmazlığın tırmanmasının ardından, ilerleyen günlerde bazı liderleri görevlerinden almayı planladığı öne sürüldü.

Sana’daki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Abdulmelik el-Husi, liderlerin yolsuzluğuyla mücadelede kararlı olduğu, ayrıca fonlar, şirketler, tesisler, devlete ait gayrimenkul sektörü ve özel sektör hususunda kanatları arasındaki anlaşmazlığı azaltmaya yönelik çaba sarf ettiği hususunda sokakları yanıltmak için, bazı yolsuz liderleri görevden alarak ve yerlerine başkalarını atayarak yamaya hazırlanıyor. Kaynaklara göre milis lideri, İran Devrim Muhafızları lideri Hasan Erlo’nun talimatları uyarınca, (Geçiş Yönetimi Konseyi Başkanlığı ofis müdürü Ahmed Hamid de dahil) ‘bir grup yolsuzluk ve darbe hükümeti sembolünü’ devirmek için yakın zamanda atacağı ‘düzeltici’ adımı atılması emri verdi.

‘Ebu Mahfuz’ olarak bilinen Hamid, milislerin kontrol ettiği bölgelerin fiili hükümdarı olarak biliniyor. Muhaliflerin fonlarını, ticari sektörü ve tesisleri kontrol eden kanadı yönetiyor ve özel bir güvenlik kanadını denetliyor. Öte yandan özellikle de Saada vilayetinde görevden alınması ve değiştirilmesi beklenen diğer liderlerin isimlerinden söz edilmedi.

Milis liderleri ve denetçilere ilişkin görülmeye başlayan aşırı zenginlik ve tüm devlet dairelerinde rüşvet ve yolsuzluğun yaygınlaşması sonrasında yaşam koşullarının bozulmasıyla birlikte halkın hoşnutsuzluğu ve yaygın öfke hali daha da artış gösterdi.

Darbecilerin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan Yemenliler, milisleri ve uyguladıkları yolsuzluğu reddederek, Husilerin bu adımının yolsuzluğu dağıtabileceğine dair şüphelerini dile getirdi.

Son 3 ay boyunca Husilerin kontrolü altındaki bölgeler, müttefiklerinin ve darbenin başlangıcından bu yana yanlarında yer alan unsurların uyguladıkları yolsuzluğa karşı sert eleştirilere tanık oluyor.

Resmi ve halk düzeyindeki Yemenlilerin suçlamalarına göre Husilerin yolsuzluğu, beş yıl önce yapılan maaş kesintilerine ve tüm devlet gelirlerinin ve kaynaklarının sözde ‘savaş çabası’ için kullanılmasına ek olarak, gıda yardımı hırsızlığına ve kamu dairesini tekelleştirmeye kadar uzandı. Ayrıca Husiler, 160 binden fazla çalışanı işlerinden çıkardı ve yerlerine üyelerini görevlendirdi.

Öte yandan Husi otoritesi, ‘vergiler yoluyla her yıl on milyarlarca riyal sağlayan bir fon’ aracılığıyla, maaşları kesilen öğretmenlere aylık yaklaşık 50 dolar tahsis edileceği açıklamasından geri adım attı..

Şarku’l Avsat’ın kaynaklarından edindiği bilgilere göre,  Eğitim Bakanı olarak atanan ve milis liderinin kardeşi olan Yahya el-Husi’nin, iki hafta önce açıklanan ‘öğretmenlere aylık 30 bin Yemen riyali (yaklaşık 50 dolar) maaş tahsis etme’ kararından geri adım attı. Fondan elde edilecek meblağlar, milis liderinin talimatına göre beş aydır maaşlarını alamadıkları için cephedeki savaşçılara dağıtılacak.

Kaynaklara göre Husi savaşçılarının maaşlarının ödenmesindeki gecikme, görevden alımların nedenleri arasında yer alıyor. Zira liderler, maaşları ödemek için ihtiyaç duyulan meblağları temin edemedi ve ellerindeki fonları da kişisel zenginlik amacıyla kullandı.

Şarku’l Avsat