Fas bayrağı

Faslı genç Ceuta’ya ulaşmaya çalışırken boğuldu

Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta şehrine geçmeye çalışan Faslı bir genç boğuldu.

Fas polisine göre, olay dün akşam meydana geldi ve Faslı gencin cesedi saat 21:15’te Tarajal sahili yakınlarında bulundu.

Polis, adli tıp uzmanlarının kurbanın yaşını belirlemek için otopsi yapacağını söyledi.

Polis ayrıca, hayatını kaybeden genç ile Ceuta şehrine geçmeye çalışan bir diğer Faslının kurtarıldığını bildirdi.

Fas’tan Ceuta’daki Tarajal plajına sadece 200 metre yüzerek geçilmesine rağmen, göçmenler genellikle tamamen giyinik olarak geçmeye çalışıyor, bu da yorucu ve tehlikeli olabiliyor.

İspanya’nın iki küçük yerleşim bölgesi Ceuta ve Melilla, Avrupa’nın Afrika ile olan tek kara sınırına sahip, bu da onları yoksulluk ve açlıktan kaçmak isteyen göçmenler için merkez haline getiriyor.

Her iki kıyı bölgesi de dikenli teller, video kameralar ve gözetleme kuleleri ile güçlendirilmiş çitlerle korunuyor.

Mayıs ayı ortalarında Ceuta, Fas tarafındaki gevşek sınır kontrolünden yararlanan, yüzerek veya küçük şişme botlarla geçmeye çalışan çoğu reşit olmayan Faslı yaklaşık 10 bin göçmenin olağanüstü bir akınına tanık oldu.

Göçmen akını, İspanya’nın Batı Sahra’nın bağımsızlığını talep eden Polisario Cephesi lideri İbrahim Gali’ye tedavi için ev sahipliği yapması nedeniyle iki ülke arasında yaşanan ciddi diplomatik kriz sırasında geldi.

Bu göçmenlerin çoğu Fas’a iade edildi, ancak temmuz ayının sonunda, yüzlerce refakatsiz çocuk da dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 kişi hala Ceuta’da kaldı.

Şarku’l Avsat